Εξαγορά Twitter: Τα $46 δισ. του Μασκ και οι αστερίσκοι

Δάνεια 25,5 δισ. δολάρια αλλά και προσωπική περιουσία που φτάνει τα 21 δισ. δολάρια ρίχνει στη μάχη ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου για να εξαγοράσει ο σύνολο των μετοχών του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Εξαγορά Twitter: Τα $46 δισ. του Μασκ και οι αστερίσκοι

Ο Έλον Μασκ αποκάλυψε πώς θα συγκεντρώσει ποσό 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει την προσφορά του για εξαγορά του Twitter, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla προωθεί μια συμφωνία που θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές με μόχλευση στην ιστορία.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, o Μασκ έχει αντλήσει 25,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων - συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι των μετοχών του στην Tesla - από ομάδα τραπεζών με επικεφαλής τη Morgan Stanley, τον οικονομικό του σύμβουλο. Ξεχωριστά, είπε ότι θα παράσχει προσωπικά 21 δισ. δολάρια για τη συμφωνία, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Πέμπτη.

Το σχέδιο χρηματοδότησης έρχεται αφότου ο Μασκ έκανε μια προσφορά 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Twitter με στόχο να το βγάλει από το χρηματιστήριο, μια προσφορά στην οποία η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Το Twitter προσέλαβε ως συμβούλους της την JPMorgan Chase και την Goldman Sachs.

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter συμφώνησε ομόφωνα να εφαρμόσει το λεγόμενο «χάπι δηλητήριο», έναν ελιγμό που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει τον Musk να δημιουργήσει μερίδιο μεγαλύτερο του 15% στην ανοιχτή αγορά.

Τα ερωτήματα

Οι παραπάνω ανακοινώσεις του Μασκ, πάντως, δημιουργεί προβληματισμούς. Υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 46,5 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Twitter Inc. Αλλά περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτών είτε προέρχονται από την τσέπη του, είτε από δανεισμό έναντι μετοχών του στην Tesla.

Ο Μασκ μιλά για 25,5 δισ, δολάρια από χρηματοδότηση της Morgan Stanley και άλλων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων «margin loans» που καλύπτονται από το μερίδιο του στην Tesla Inc. Περιλαμβάνει, επίσης, 21 δισ δολάρια που θα προσφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, o Μασκ έχει επί του παρόντος περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά ή άλλα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία αφού ξόδεψε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας μερίδιο 9,1% στο Twitter τους τελευταίους μήνες. Οι υπόλοιπες συμμετοχές του συνδέονται με μετοχές της Tesla -αξίας περίπου 184 δισεκατομμυρίων δολαρίων- και την ιδιοκτησία της Space Exploration Technologies Corp.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Μασκ θα σκεφτόταν να πουλήσει μέρος του μεριδίου του σε μια από τις πολυτιμότερες εταιρείες του για να αποκτήσει το Twitter.

Ο Μασκ θα πρέπει να δεσμεύσει περίπου 58,7 εκατομμύρια μετοχές της Tesla για να εξασφαλίσει τη δανειακή διευκόλυνση των 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό θα φέρει το συνολικό ποσοστό των μετοχών που έχει ενεχυριάσει σε περίπου 85% της συμμετοχής του. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα επιτρέπεται στον Μασκ να πουλήσει τις μη δεσμευμένες μετοχές του στην Tesla.

Οι μη δεσμευμένες μετοχές έχουν αξία άνω των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οπότε αν τις πούλησε σχεδόν όλες, το καθαρό (μετά από φόρους) ποσό που θα εισέπραττε θα ήταν αρκετό, σε συνδιασμό με τα μετρητά που έχει, για να καλύψει τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εναλλακτικά, ο Μασκ θα μπορούσε να βρει εταίρους που θα συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση. Αλλά ένα είναι σίγουρο: Το μυστήριο σχετικά με το πώς ο Μασκ θα χρηματοδοτήσει την προσφορά του λύθηκε μόνο εν μέρει σήμερα, καταλήγει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v