Μεγάλη υπέρβαση χρειάζεται η Λεπέν για να κάνει την έκπληξη

Η Λεπέν χρειαζόταν να πετύχει ένα σημαντικό πλήγμα στο debate το βράδυ της Τετάρτης, αλλά δεν τα κατάφερε. Ποια ποσοστά συγκεντρώνουν οι δυο υποψήφιοι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Γιατί είναι κρίσιμο το ποσοστό της ακροδεξιάς υποψηφίου.

Μεγάλη υπέρβαση χρειάζεται η Λεπέν για να κάνει την έκπληξη

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι πιο κοντά στο να κερδίσει άλλη μια θητεία στο τιμόνι της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, καθώς η Μαρίν Λεπέν δεν δείχνει να έχει πια χρόνο να μειώσει το χάσμα μεταξύ τους πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, μεταδίδει το Bloomberg.

Και οι δύο υποψήφιοι πραγματοποιούν τις τελευταίες τους συγκεντρώσεις σε περιοχές όπου είχαν προβάδισμα στον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες. Η Λεπέν επέλεξε τη βόρεια περιοχή Hauts-de-France. Ο Μακρόν βρίσκεται στη νότια πόλη Figeac.

Το χάσμα μεταξύ των δύο έχει διευρυνθεί από τις 10 Απριλίου σε περίπου 12 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς οι αδυναμίες στις θέσεις της Λεπέν στην οικονομία έγιναν πιο εμφανείς και οι πολιτικοί από αριστερά και δεξιά συσπειρώθηκαν γύρω από τον Μακρόν. Επωφελείται επίσης προβάλλοντας τον εαυτό του ως «έμπειρο πολιτικό» εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Η Λεπέν χρειαζόταν να πετύχει ένα σημαντικό πλήγμα στο debate το βράδυ της Τετάρτης, αλλά δεν τα κατάφερε. Η πολυδιαφημισμένη αναμέτρηση δεν φάνηκε να βοηθά κανέναν υποψήφιο να κερδίσει νέους ψηφοφόρους ούτε να του κόστισε πολλούς. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στη συνέχεια έδειξε ότι οι θεατές βρήκαν τον Μακρόν κάπως πιο πειστικό. Οι αγορές καθησυχάστηκαν.

Ο Μακρόν προηγείται της Λεπέν με 56,2% έναντι 43,8%, σύμφωνα με έναν μέσο όρο δημοσκοπήσεων που υπολόγισε το Bloomberg στις 21 Απριλίου. Είναι μικρότερη διαφορά από αυτή που είχε πετύχει πριν από πέντε χρόνια. Από την άλλη πλευρά, όμως, εάν η Λεπέν λάβει περισσότερο από το 40% των ψήφων, πιθανότατα θα αναδεικνυόταν ενδυναμωμένη, ενώ ο Μακρόν μπορεί να δυσκολευτεί περισσότερο να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v