Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: «Πράσινο φως» σε Πορτογαλία, Ισπανία για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Η συμφωνία επιτρέπει τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού που θα θέτει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κομισιόν: «Πράσινο φως» σε Πορτογαλία, Ισπανία για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη την «ιβηρική εξαίρεση» που επιτρέπει στην Ισπανία και την Πορτογαλία να αποσυνδέσουν την τιμή του φυσικού αερίου από αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας για τους επόμενους 12 μήνες.

Όπως μεταδίδει το Euronews, η συμφωνία επιτρέπει τη δημιουργία ενός προσωρινού μηχανισμού που θα θέτει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου το 40% των Ισπανών και Πορτογάλων καταναλωτών με ρυθμισμένες τιμές.

Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας —και οι δύο υπό την ηγεσία σοσιαλιστών πρωθυπουργών— καλούσαν τις Βρυξέλλες από το περασμένο καλοκαίρι να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για φυσικό αέριο, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και των γεωπολιτικών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αρχική πρόταση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα ήταν για την επιβολή πλαφόν 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v