Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρώπη-αέριο: Παράβαση κυρώσεων το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλι

Ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι όσοι ακολουθήσουν τη ρωσική μέθοδο πληρωμής φυσικού αερίου παραβιάζουν τις κυρώσεις. Εντείνεται ο διχασμός στην Ευρώπη καθώς υπάρχουν διαφορετικές αναγνώσεις από εταιρείες και κράτη. Γκρίνια για τις κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν.

Ευρώπη-αέριο: Παράβαση κυρώσεων το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλι

Οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες που συμμορφώνονται με την απαίτηση της Μόσχας να ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλι στην Gazprombank παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προειδοποίησαν αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Την ίδια στιγμή, όμως, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα συμμορφωθούν με το διάταγμα της 31ης Μαρτίου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισαγωγή ενός συστήματος πληρωμών δύο επιπέδων. Το σύστημα περιλαμβάνει την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια σε έναν λογαριασμό Gazprombank και στη συνέχεια τη μετατροπή των μετρητών σε ρούβλια σε έναν δεύτερο λογαριασμό.

«Εάν οι εταιρείες πληρώνουν σε ευρώ, δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Πέμπτη. «Αυτό που δεν μπορούμε να δεχθούμε είναι ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια και ότι η πληρωμή ολοκληρώνεται μόνο όταν η πληρωμή μετατραπεί σε ρούβλια».

Ο αξιωματούχος είπε ότι ένα τέτοιο σύστημα «παραβιάζει σαφώς τις κυρώσεις».

Από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσει την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του. Με την εκκαθάριση των πληρωμών για το φυσικό αέριο μόνο όταν μετατραπούν σε ρούβλια, η Μόσχα επιδιώκει να παρακάμψουν τις κυρώσεις οι ευρωπαϊκές εταιρείες, είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα για την επιβολή των κυρώσεων. Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαβούλευση με τις εθνικές αρχές και τους παρόχους αερίου για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση.

Ζητείται γραμμή...

Οπως σημειώνει το Bloomberg, οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι διχασμένες ως προς το πόσο σκληρή γραμμή πρέπει να ακολουθήσουν κατά της Μόσχας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Τετάρτη τις εταιρείες να μην υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβιάσει τις κυρώσεις. Ωστόσο, οι εταιρείες λαμβάνουν μέτρα για να συμμορφωθούν τουλάχιστον εν μέρει με τις απαιτήσεις της Ρωσίας και η καθοδήγηση του μπλοκ που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα φάνηκε να τους παρέχει κάλυψη για να το κάνουν.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι πληρώνει σε ευρώ τη ρωσική Gazprombank, η οποία στη συνέχεια τα μετατραπεί σε ρούβλια. Είναι η πιο σαφής ένδειξη μέχρι τώρα ότι ένας συμβιβασμός μπορεί να είναι δυνατός, επισημαίνει το πρακτορείο.

Στις Βρυξέλλες, ο διχασμός είναι εμφανής. Η Πολωνία -η οποία αρνήθηκε να υιοθετήσει τους νέους όρους και είδε τη Ρωσία να της κόβει την παροχή- ηγείται της προσπάθειας πίεσης της ΕΕ να αποσαφηνίσει τις κατευθυντήριες γραμμές της, ώστε οι εταιρείες να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν τα κενά. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ φάνηκε να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για έναν συμβιβασμό την Τετάρτη, αν και είπε ότι δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η Μόσχα.

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper SE, ένας μεγάλος πελάτης ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε δημόσια ότι πιστεύει πως μπορεί να συνεχίσει τις αγορές χωρίς να παραβιάσει τις κυρώσεις. Και στην Ιταλία -ένας άλλος μεγάλος αγοραστής- η Eni SpA προετοιμάζει μέτρα που θα της επιτρέψουν να συμμορφωθεί με τις νέες απαιτήσεις, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Το Bloomberg αποκάλυψε χθες ότι τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές έχουν ήδη «πληρώσει σε ρούβλια» και 10 έχουν ανοίξει στην Gazprombank τους λογαριασμούς που απαιτούνται για την τήρηση των νέων κανόνων. Ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου της Ουγγαρίας Gergely Gulyas επιβεβαίωσε ότι η χώρα του ήταν ένας από τους 10.

Καθώς οι προθεσμίες πληρωμών λήγουν, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν τις ρωσικές απαιτήσεις. Κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη, αρκετά κράτη της ΕΕ πίεζαν για σαφέστερη καθοδήγηση από το μπλοκ, λέγοντας ότι η τρέχουσα οδηγία είναι πολύ διφορούμενη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Η Πολωνία δήλωσε ότι η επιλεκτική ερμηνεία του ρωσικού διατάγματος ήταν ένα εργαλείο ώστε η Ρωσία να σπάσει την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Η ΕΕ, όπως προαναφέρθηκε, διευκρίνισε την Πέμπτη ότι το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Ωστόσο, παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, εάν είναι ακόμα δυνατό ένα «μαγείρεμα» που θα ήταν αποδεκτό από τη Μόσχα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v