Με 5% έτρεξε η ανάπτυξη της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο

Τριμηνιαίο φρένο, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,2% κατεβάζοντας ελαφρώς ταχύτητα από την άνοδο κατά 0,3% ένα τρίμηνο πριν. Ανάπτυξη 0,2% για τη Γερμανία και 4% σε ετήσια βάση. Στάσιμη η γαλλική οικονομία.

Με 5% έτρεξε η ανάπτυξη της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο

Κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης και κατά 0,4% της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.
Ενα τρίμηνο πριν, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία της ευρωζώνης έτρεξε με 5% και της ΕΕ με 5,2%, μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7% στην ευρωζώνη και κατά 4,9% στην ΕΕ ένα τρίμηνο πριν.

Ανάπτυξη 0,2% στη Γερμανία, στασιμότητα στη Γαλλία

Κατά 0,2% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας, προσαρμοσμένο σε τιμές, εποχικές και ημερολογιακές αυξήσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis σε προκαταρκτική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Προσαρμοσμένο στις τιμές, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,0% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.

«Οι οικονομικές επιδόσεις αυξήθηκαν ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2022, μετά την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας το περασμένο καλοκαίρι και την πτώση στα τέλη του 2021... Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είχαν αυξανόμενο αντίκτυπο στη βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη από τα τέλη Φεβρουαρίου», αναφέρεται στην έκθεση.

Στάσιμη η γαλλική οικονομία, ενώ περισσότερο από το αναμενόμενο επιβράδυνε η Ισπανία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v