Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ για το ρωσικό αέριο, ποιο το «οπλοστάσιο» της Ελλάδας

Τι περιλαμβάνει η αντιμετώπιση κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Ενιαία ευρωπαϊκή στάση αναμένει η κυβέρνηση και η ενεργειακή αγορά. Βέτο από Ουγγαρία σε κυρώσεις της ΕΕ στη ρωσική ενέργεια. Υπέρ του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο η Γερμανία.

Εκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ για το ρωσικό αέριο, ποιο το «οπλοστάσιο» της Ελλάδας

Ενιαία ευρωπαϊκή στάση ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου και αποσαφήνιση του μοντέλου των πληρωμών που δεν παραβιάζει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένει η κυβέρνηση αλλά και η ενεργειακή αγορά από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες.

Πηγές των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών που έχουν συναλλαγές με την ρωσική εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom εκπέμπουν μήνυμα συμμόρφωσης προς το πλαίσιο που θα θέσει η ΕΕ, επισημαίνουν ωστόσο την ανάγκη το πλαίσιο αυτό να αποσαφηνιστεί το συντομότερο και πάντως πριν από το τέλος Μαΐου οπότε προγραμματίζονται οι επόμενες πληρωμές προς τη ρωσική εταιρεία.

"Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή των ευρώ -με τα οποία πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε- σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία", είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης όπως εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με όλους τους φορείς της ενεργειακής αγοράς προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, που περιλαμβάνουν και το σενάριο της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία αλλά και την αναμενόμενη (λόγω καιρικών συνθηκών) αύξηση της ζήτησης όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

Ορόσημο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού αποτελεί η προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα, που - με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα -αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο. Η νέα δεξαμενή αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης της Ρεβυθούσας, σε περισσότερα από 380.000 κυβικά μέτρα (από 225.000 που είναι τώρα). Η προσθήκη της δεξαμενής αφενός αυξάνει τη χωρητικότητα του σταθμού αλλά κυρίως αυξάνει και την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ. Δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής πλοίων σε περιόδους που οι σταθερές δεξαμενές είναι γεμάτες , άρα θα υπάρχει δυνατότητα υποδοχής περισσότερων πλοίων σε περίοδο που η διεθνής ζήτηση για φορτία ΥΦΑ είναι αυξημένη.

Το "οπλοστάσιο" για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο περιλαμβάνει ακόμη:

- Χρήση πετρελαίου ντήζελ αντί για φυσικό αέριο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1,7 γιγαβάτ που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο.

-Διασφάλιση των απαιτούμενων ποσοτήτων λιγνίτη για την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

-Εξασφάλιση πρόσθετων φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

-Διερεύνηση της δυνατότητας προμήθειας πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο σε κυρώσεις της ΕΕ στη ρωσική ενέργεια

Η Ουγγαρία θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρόταση η οποία οδηγεί στον περιορισμό των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανώτερο υπουργό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποστηρίξουμε ποτέ» την επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Gergely Gulyas στο HirTV την Κυριακή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ΕΕ αναμένεται να προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τους περιορισμούς στις εισαγωγές να εισάγονται σταδιακά μέχρι τότε, ανέφερε το Bloomberg το Σάββατο, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, έχει υπάρξει από τις φωνές που εναντιώνονται στην επέκταση των κυρώσεων.

«Δεδομένου ότι τέτοιες αποφάσεις απαιτούν ομοφωνία, δεν έχει νόημα η Επιτροπή να προτείνει κυρώσεις που επηρεάζουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, οι οποίες θα περιόριζαν τις ουγγρικές προμήθειες», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Όρμπαν συμφώνησε με τη Ρωσία να επιτρέψει τη μετατροπή των πληρωμών τους για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, δοκιμάζοντας την πολιτική κυρώσεων της ΕΕ. Η Ρωσία διέκοψε την Τετάρτη τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, υλοποιώντας την απειλή να σταματήσει τις ροές εάν οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλια.

Γερμανικό «ναι» σε εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πετρέλαιο το οποίο εξάγει η Ρωσία.

Η Γερμανία, δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είναι πλέον «έτοιμη» να αντεπεξέλθει χωρίς να αγοράζει αργό από τη Ρωσία για αρκετά χρόνια.

Νέες συμφωνίες για την προμήθεια αργού μείωσαν κατά πολύ την εξάρτηση του Βερολίνου από τη Μόσχα όσον αφορά τον εφοδιασμό με αργό, εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το μερίδιο του πετρελαίου της Ρωσίας που καταναλώνεται στη Γερμανία έπεσε από το 35% στο 12% μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες.

Μετά το γερμανικό «ναι» στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η πίεση αυξάνεται για τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, που επικρίνονται πως καθυστερούν να μειώσουν την εξάρτησή τους και να συναινέσουν.

Σε έκτακτη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ (σ.σ. προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 τοπική ώρα, δηλ. στις 16:00 ώρα Ελλάδας), αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v