Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επ. Ενέργειας ΕΕ: Παραβίαση κυρώσεων ο μηχανισμός της Ρωσίας για το αέριο

Αναλυτικότερες κατευθύνσεις για το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν χώρες και εταιρείες υπόσχεται να δώσει η Κομισιόν. Ελλάδα και Γερμανία συνδράμουν Βουλγαρία και Πολωνία μετά τη διακοπή της ροής από την Gazprom.

Επ. Ενέργειας ΕΕ: Παραβίαση κυρώσεων ο μηχανισμός της Ρωσίας για το αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχει πιο λεπτομερείς οδηγίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν οι εταιρείες σύμφωνα με τους κανόνες που απορρέουν από τις κυρώσεις της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της Ρωσίας να πληρωθεί το φυσικό αέριο σε ρούβλια, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας του μπλοκ Kadri Simson.

Η Simson είπε στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει στις εταιρείες σαφήνεια ως προς το ότι ο μηχανισμός του Κρεμλίνου -που απαιτεί από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ευρώ και ρούβλια στη Gazprombank- «αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει δεκτός», μεταδίδει το Bloomberg.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντήθηκαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εξελίξεις αφού η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις νέες απαιτήσεις. Η Simson χαρακτήρισε την απόφαση «αδικαιολόγητη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων» και είπε ότι πρέπει να θεωρηθεί ως «μια προειδοποίηση ότι οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί να είναι το επόμενο». Μάλιστα ευχαρίστησε Γερμανία και Ελλάδα για το ότι προμηθεύουν με αέριο Πολωνία και Βουλγαρία, ενώ ο IBG που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία ολοκληρώνεται σύντομα. Ευρύτερα σημείωσε ότι η αποθήκευση αερίου στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι στο 32% και αυξάνει με τους σταθμούς LNG να δουλεύουν σε πλήρη δυναμικότητα.

Η Barbara Pompili, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Γαλλίας, είπε ότι όλα τα κράτη μέλη δήλωσαν ότι θα τηρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την πληρωμή του φυσικού αερίου. Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, έχει προηγουμένως υπονοήσει, όμως, ότι είναι ανοιχτή να πληρώσει σε ρούβλια για να διασφαλίσει τη συνέχιση των παραδόσεων.

Η Σίμσον είπε ότι η ΕΕ θα εργαστεί επίσης για την επικαιροποίηση των σχεδίων ετοιμότητας σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και θα εξετάσει τον συντονισμό υψηλού επιπέδου μέτρων με στόχο τον περιορισμό της ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v