Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακό πακέτο στήριξης-μαμούθ στην Ιταλία

Στο 25% αυξάνεται ο φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Η ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ φέτος, για να θωρακίσει την οικονομία της από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Ενεργειακό πακέτο στήριξης-μαμούθ στην Ιταλία

Στο 25% από 10% αύξησε η Ιταλία τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, ενώ ενέκρινε πακέτο βοήθειας 14 δισ. ευρώ για να στηρίξει εταιρείες και καταναλωτές που πλήττονται από το αυξανόμενο κόστος.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα νέα μέτρα, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ από τον υπουργό Οικονομικών Daniele Franco, δεν περιλαμβάνουν πρόσθετα ελλείμματα ενώ η Ρώμη θα επεκτείνει επίσης τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ φέτος για να θωρακίσει την οικονομία της από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και έχει λάβει σημαντικά μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου.

«Τα σημερινά μέτρα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό και την τόνωση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές που θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στους δημοσιογράφους. «Αυτό θα μας επιτρέψει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό αέριο».

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά έναν επιπλέον γύρο κυρώσεων, που θα καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους.

Η ΕΕ προσπαθεί επίσης να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο στην απόρριψη της ρωσικής απαίτησης να πληρώσει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, μια κίνηση που το μπλοκ λέει ότι θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει το φυσικό αέριο σε δύο μέλη της ΕΕ -την Πολωνία και τη Βουλγαρία- που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση πληρωμής.

Ο Ντράγκι είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η Ιταλία θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΕ για το θέμα.

Οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να χαράξουν τη στρατηγική τους. Τουλάχιστον μία χώρα, η Ουγγαρία, έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί τις απαιτήσεις της Μόσχας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v