Aκριβαίνουν αισθητά τα στεγαστικά τους δάνεια οι βρετανικές τράπεζες

Σε κρίση εισέρχεται η βρετανική αγορά ακινήτων, ύστερα από την απότομη πλην αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων κατά 14 μονάδες βάσης.

Aκριβαίνουν αισθητά τα στεγαστικά τους δάνεια οι βρετανικές τράπεζες

Τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και έξι χρόνια σημείωσε τον Μάρτιο το κόστος των στεγαστικών δανείων στη Μεγάλη Βρετανία, υποδηλώνοντας ότι οι δανειστές αρχίζουν να ανταποκρίνονται στην αυστηρότερη πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας που στοχεύει στη μείωση του πληθωρισμού.

Το πραγματικό επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 1,73%, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση τουλάχιστον από το 2016, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο σημείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα ακριβότερα δάνεια μπορεί να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην αγορά κατοικίας, η οποία σημείωσε άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γράφει το Βloomberg. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δανειστών οδήγησε το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ πέρυσι, βοηθώντας τους καταναλωτές να χρηματοδοτήσουν όλο και ακριβότερα ακίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v