Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακά αποθέματα για την Ασία ψάχνει η Ιαπωνία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Ιάπωνας ομόλογός του θα συζητήσουν στο Λονδίνο σχέδιο υποστήριξης των ασιατικών κρατών, έτσι ώστε να διαφοροποιηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο. Δηλώνει ωστόσο ότι θα δυσκολευόταν να ακολουθήσει την ΕΕ σε εμπάργκο.

Ενεργειακά αποθέματα για την Ασία ψάχνει η Ιαπωνία

Με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα θα συναντηθεί στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, αναμένεται να συζητήσουν ένα σχέδιο υποστήριξης των ασιατικών κρατών, έτσι ώστε να βρουν ενεργειακά αποθέματα για διαφοροποίηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν επίσης κατ' αρχάς σε ένα νέο στρατιωτικό σύμφωνο για κοινή συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό.

«Οι διμερείς συναντήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πώς οι διεθνείς συμμαχίες μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν μέγιστη πίεση στο καθεστώς του προέδρου Πούτιν, υποστηρίζοντας την Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάζονται από τη βάρβαρη εισβολή», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση σε δήλωσή της.

Θα  δυσκολευόταν να ακολουθήσει την ΕΕ σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Την ίδια ώρα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα αντιμετώπιζε «δυσκολία», εάν δοκίμαζε να ακολουθήσει αμέσως την Ευρώπη και επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ο κ. Χαγκιούντα έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε πως θα συζητήσει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με τους υπόλοιπους ηγέτες της G7 εντός της εβδομάδας. Ωστόσο, η Ιαπωνία ανησυχεί για τις συνέπειες που θα είχε η κήρυξη εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που εισάγει στην οικονομία της.

«Δεδομένου ότι η Ιαπωνία έχει όρια ως προς τους (ενεργειακούς) πόρους, θα δυσκολευόμασταν να συμβαδίσουμε αμέσως ως προς αυτό», εξήγησε ο κ. Χαγκιούντα σε δημοσιογράφους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v