Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο: Νόμο για να πιέσουν τον ΟΠΕΚ ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου εντείνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κινηθούν νομικά κατά του ΟΠΕΚ για ολιγοπωλιακές πρακτικές. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο «ΝΟΠΕΚ» που πέρασε από επιτροπή της Γερουσίας.

Πετρέλαιο: Νόμο για να πιέσουν τον ΟΠΕΚ ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

H Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ πέρασε την Πέμπτη νομοσχέδιο γνωστό ως «ΝΟΠΕΚ» το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να εναγάγει τον ΟΠΕΚ για ολιγοπωλιακή συμπεριφορά.

Το νομοσχέδιο έχει στόχο να προσατεύσει τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από ενορχηστρωμένες αυξήσεις στο κόστος της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης. 

Το νομοσχέδιο, το οποίο όπως μεταδίδει το Reuters πέρασε από την επιτροπή με 17 ψήφους υπέρ και 4 κατά, θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια να υπογραφτεί από τον Αμερικανό πρόεδρο για να γίνει νόμος. 

Παρόμοια νομοσχέδια που έβαζαν στο στόχαστρο τον ΟΠΕΚ είχαν εμφανιστεί στο Κογκρέσο όταν ανέβαιναν οι τιμές του πετρελαίου τις δύο τελευταίες δεκαετίες αλλά χωρίς επιτυχία. 

Σε επιστολή του προς τα κράτη μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ  Μοχάμεντ Μπαρκίντο τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις διμερείς διπλωματικές επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ και να εξηγήσουν τα μειονεκτήματα για τις ΗΠΑ αν το νομοσχέδιο καταστεί νόμος».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v