Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bομβαρδισμοί στην Ουκρανία, παρέλαση και μηνύματα Πούτιν στη Μόσχα

Στη σημερινή ομιλία Πούτιν για την επέτειο της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στραμμένη η παγκόσμια προσοχή. «Η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου», κατήγγειλε ο Ζελένσκι. 60 νεκροί από βομβαρδισμό σχολείου στην Aν. Ουκρανία.

Bομβαρδισμοί στην Ουκρανία, παρέλαση και μηνύματα Πούτιν στη Μόσχα

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σχολείο στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 60 άνθρωποι, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που η Ρωσία προετοιμάζεται να γιορτάσει την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταδίδει το Reuters.

Η  Ρωσία «ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε μηνύματα για την Ημέρα της Νίκης στους αυτονομιστές ηγέτες στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ, λέγοντας πως η Ρωσία πολεμά στο πλάι τους και παρομοιάζοντας τις κοινές προσπάθειές τους με τον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας. «Η νίκη θα είναι δική μας», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα επιβλέψει τη σημερινή παρέλαση στρατιωτών, τεθωρακισμένων, ρουκετών και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και θα βγάλει λόγο που ενδέχεται να περιλαμβάνει στοιχεία για το μέλλον του πολέμου.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε χθες Κυριακή ότι «η Ρωσία ξέχασε όλα όσα ήταν σημαντικά για τους νικητές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου».

Ο κ. Ζελένσκι καταδίκασε στο διάγγελμά του τους «σφοδρούς βομβαρδισμούς» σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, ανάμεσά τους αυτόν που προκάλεσε, όπως είπε, τον θάνατο 60 αμάχων σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, «σαν να μην ήταν 8η Μαΐου σήμερα, σαν να μην είναι 9η αύριο, όταν η λέξη-κλειδί για όλους τους φυσιολογικούς ανθρώπους θα έπρεπε να είναι η ειρήνη». «Η Ουκρανία και ο ελεύθερος κόσμος το θυμούνται», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ζελένσκι, η Ουκρανία «έδειξε πως είναι μέρος του ελεύθερου κόσμου και της ενωμένης Ευρώπης» απέναντι στην απομονωμένη Μόσχα, που επιλέγει «το κακό και το μίσος» και «όλος ο κόσμος θα το δει αύριο».

«Ο ρωσικός στρατός δεν θα ήταν ο εαυτός του αν δεν σκότωνε», είπε ακόμη ο κ. Ζελένσκι στο διάγγελμά του, επιμένοντας στον βομβαρδισμό του σχολείου το Σάββατο, όπου είχαν καταφύγει δεκάδες άμαχοι.

Βομβαρδισμός σχολείου

Εξήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στον βομβαρδισμό ενός σχολείου στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Μόλις χθες, στο χωριό Μπιλοχορίβκα, στην περιοχή του Λουγκάνσκ, μια ρωσική βόμβα σκότωσε 60 αμάχους», είπε ο Ζελένσκι στην παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7.

Στη Μαριούπολη, περισσότεροι από 170 πολίτες διέφυγαν, αυξάνοντας σε 600 τον αριθμό των ανθρώπων που κατάφεραν να διαφύγουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι περισσότεροι από 170 άμαχοι από τη Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων και 40 από το Αζοφστάλ, έφτασαν χθες το βράδυ στη Ζαπορίζια.

Οι άμαχοι, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν μικρά παιδιά, κατέβηκαν από τα λευκά λεωφορεία που τους μετέφεραν μέχρι τον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, το οποίο έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής για τους ανθρώπους που φεύγουν από τις ζώνες τις οποίες έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις συνόδευαν κάποιους ηλικιωμένους, μεταξύ των οποίων ήταν και μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Συνολικά 174 άνθρωποι έφτασαν με οκτώ λεωφορεία «από την κόλαση της Μαριούπολης», ανέφερε η συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα στην Ουκρανία, Οσνάτ Λουμπράνι.

«Με αυτή τη νέα επιχείρηση, ξεπερνούν τους 600 οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν» από την εμπόλεμη ζώνη, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της. «Η δουλειά μας, ωστόσο, δεν τελείωσε», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι «δεκάδες άνθρωποι που ήθελαν να ενταχθούν στο κομβόι τις τελευταίες ημέρες δεν κατάφεραν να το κάνουν».

Το Σάββατο, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι τώρα θα πρέπει να απομακρυνθούν οι τραυματίες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v