Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πάνω από τις προβλέψεις ο πληθωρισμός, στο 8,3%

Kοντά σε υψηλά 40 ετών παραμένει ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ που υποχώρησε λιγότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών. Πάνω από το 6% για έβδομο διαδοχικό μήνα. «Ανακούφιση» από τις τιμές της βενζίνης.

ΗΠΑ: Πάνω από τις προβλέψεις ο πληθωρισμός, στο 8,3%

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στις ΗΠΑ τον Απρίλιο καθώς οι τιμές της βενζίνης υποχώρησαν από τα επίπεδα-ρεκόρ, σε μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός ίσως να έχει πιάσει «ταβάνι», μολονότι είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,3% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο από τον περασμένο Αύγουστο. Τον Μάρτιο είχε πραγματοποιήσει άλμα 1,2%, το μεγαλύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2005.

Ωστόσο, οι τιμές της βενζίνης, στις οποίες οφείλεται το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του μηνιαίου πληθωρισμού, έχουν αρχίσει να κινούνται και πάλι ανοδικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την Τρίτη το πλήγμα που επιφέρει ο υψηλός πληθωρισμός στα αμερικανικά νοικοκυριά και τόνισε ότι η πτώση των τιμών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνησή του.

Σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 8,3%. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια επιβράδυνση από τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, αυτός είναι ο έβδομος διαδοχικός μήνας που ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το 6%. Τον Μάρτιο είχε εκτοξευτεί στο 8,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί 0,2% σε μηνιαία βάση και 8,1% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 0,6% σε μηνιαία βάση και 6,2% σε ετήσια βάση. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v