Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελιζαμπέτ Μπορν: Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Γαλλία εδώ και 30 χρόνια. Με σοσιαλιστικό background και καλή γνώση των εργασιακών, σκληρή και «αντι-μελανσονική», αναμένεται να σηκώσει αρκετό μεταρρυθμιστικό βάρος...

Ελιζαμπέτ Μπορν: Ποια είναι η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Τη μέχρι τώρα υπουργό Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν επέλεξε τη Δευτέρα ως νέα πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ που μεταδίδει το Reuters. Είναι η πρώτη γυναίκα που ανέρχεται στο αξίωμα από το 1992.

Η 61χρονη Μπορν έχει σταδιοδρομήσει επί σειρά ετών στη δημόσια διοίκηση. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, υπηρέτησε πολλούς υπουργούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν ενταχθεί στην κυβέρνηση Μακρόν.

Η βαθιά γνώση της σε ζητήματα λειτουργίας του κράτους και του συνδικαλισμού εκτιμάται πως θα βοηθήσει τον επανεκλεγέντα πρόεδρο να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε, με κορυφαία και πλέον αμφισβητούμενη την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι αναζητούσε πρωθυπουργό με διαπιστευτήρια πράσινης και κοινωνικής πολιτικής, αφουγκραζόμενος την απογοήτευση των ψηφοφόρων που προτίμησαν την αποχή στις προεδρικές εκλογές ή την υποστήριξη προς την Ακροδεξιά και την άκρα Αριστερά. Η Μπορν ήταν ένα από τα ονόματα που «έπαιζαν δυνατά».

Ως υπουργός Μεταφορών το 2017, άντεξε ενάντια στις ιστορικές απεργίες και διαδηλώσεις εβδομάδων προωθώντας τον τερματισμό ενός γενναιόδωρου συστήματος συντάξεων και παροχών προς τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους της SNCF.

Το 2019 υπήρξε για λίγο υπουργός Περιβάλλοντος, προωθώντας πολιτικές φιλικές προς το ποδήλατο, και στη συνέχεια ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Εργασίας. Οι διαπραγματεύσεις της με τα συνδικάτα, όπου φάνηκε ιδιαίτερα σκληρή, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Παράλληλα, όμως, επί των ημερών της έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών η ανεργία και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών η ανεργία των νέων. Είναι τεχνοκράτισσα που δεν έχει κατέλθει ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση και χαρακτηρίζεται ως εργασιομανής.

Το προφίλ της νέας πρωθυπουργού εκτιμάται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του σκληροπυρηνικού αριστερού βετεράνου Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος κατέκτησε την τρίτη θέση με πολύ καλά ποσοστά στις προεδρικές εκλογές και φιλοδοξεί να συσπειρώσει έναν ευρύ συνασπισμό αριστερών κομμάτων στις εκλογές της 12-19 Ιουνίου, γράφει το Reuters.

Νωρίτερα υπέβαλε την παραίτησή του ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ανοίγοντας το δρόμο για αναμόρφωση του υπουργικού συμβουλίου μετά την επανεκλογή του Μακρόν τον Απρίλιο και ενόψει της βουλευτικής κάλπης του Ιουνίου.

To 1991-1992, επί προεδρίας Μιτεράν, θήτευσε για λιγότερο από έναν χρόνο στο πρωθυπουργικό αξίωμα ακόμη μία γυναίκα, η Εντίτ Κρεσόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v