Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Σχέδιο νόμου προβλέπει «άδεια πόνων περιόδου» στις γυναίκες

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο ανάβει φωτιές μεταξύ των κυβερνητικών συμμάχων Σοσιαλιστών-Podemos: Δικαίωμα ή στιγματισμός των γυναικών;

Ισπανία: Σχέδιο νόμου προβλέπει «άδεια πόνων περιόδου» στις γυναίκες

Σχέδιο νόμου που δίνει στις εργαζόμενες το δικαίωμα να λαμβάνουν αναρρωτική άδεια λόγω των έντονων πόνων περιόδου ενέκρινε το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο.

Η Ισπανία θα καταστεί έτσι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεσπίζει έναν τέτοιο νόμο. Οι γυναίκες θα έχουν το δικαίωμα να μένουν στο σπίτι για όσο διαρκούν οι πόνοι περιόδου. Το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος των 23,8 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το κράτος. Για να δοθεί μια τέτοια άδεια, θα απαιτείται γνωμάτευση γιατρού.

«Θεσπίζουμε έναν νόμο που θα διασφαλίσει ότι οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν καλύτερα», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, που ανήκει στους Podemos. «Ο νόμος θέτει τέλος στο να δουλεύεις πονώντας και παίρνοντας χάπια».

Συνταγματολόγοι σημειώνουν ότι ο νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του 2022. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις, παράλληλα με τους νέους κανονισμούς για τις αμβλώσεις που θα επιτρέπουν σε όλες τις γυναίκες άνω των 16 ετών να τερματίζουν την εγκυμοσύνη χωρίς συγκατάθεση γονέων.  

Ορισμένοι βουλευτές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, που ηγείται της κυβέρνησης μειοψηφίας, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο.

Η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο προειδοποίησε ότι ο νόμος ενδέχεται να θέσει τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση όταν ανταγωνίζονται για θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση δεν θα ενέκρινε ποτέ μέτρα που θα μπορούσαν να «στιγματίσουν τις γυναίκες», είπε.

Παρόμοιος νόμος υπάρχει στην Ταϊβάν, όπου οι γυναίκες μπορούν να απουσιάζουν από την εργασία για τρεις ημέρες τον χρόνο λόγω πόνων περιόδου, αλλά λαμβάνουν μόνο το μισό ημερομίσθιο.

Στη Νότια Κορέα επίσης, οι εργοδότες υποχρεούνται να δίνουν στις εργαζόμενες μία μέρα άδεια τον μήνα εάν το ζητήσουν, αλλά ο νόμος δεν διευκρινίζει ποιος πληρώνει το κόστος ή εάν πρέπει να καταβάλλονται οι αποδοχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v