Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην εποχή Θάτσερ γύρισε ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Στο 9% γκάζωσε τον Απρίλιο, φτάνοντας στο πιο υψηλό από το 1982. Οι μεγαλύτερες ανοδικές συνεισφορές στον τιμάριθμο προήλθαν από τη στέγαση, τις οικιακές υπηρεσίες και τις μεταφορές.

Στην εποχή Θάτσερ γύρισε ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Κατά 9% αυξήθηκε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Ηνωμένου Βασιλείου τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, φτάνοντας στο πιο υψηλό από το 1982, όπως ανέφερε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό σηματοδοτεί επιτάχυνση από τον Μάρτιο, όταν ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7%.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός, πριν από περισσότερα από 40 χρόνια, ενώ εντείνει την πίεση για δράση από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα.

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία ανάγκασε δύο στους τρεις πολίτες να σβήσουν τη θέρμανση στα σπίτια τους, σχεδόν τους μισούς να οδηγούν λιγότερο ή να αλλάξουν σουπερμάρκετ και περίπου έναν στους τέσσερις να παραλείπει γεύματα, σύμφωνα με μια έρευνα.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 2,5% τον Απρίλιο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης ιδιοκτητών (CPIH) αυξήθηκε κατά 7,8% σε ετήσια βάση και 2,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι μεγαλύτερες ανοδικές συνεισφορές στον δείκτη προήλθαν από τη στέγαση, τις οικιακές υπηρεσίες και τις μεταφορές. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v