Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθερός στο 7,4% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλη

Στο 9,1% ο εναρμονισμένος δείκτης στη χώρα μας, από 8,0% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία, τη Μάλτα (5,4%) και τη Φινλανδία (5,8%). Ποιες χώρες είχαν τα πιο υψηλά.

Σταθερός στο 7,4% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλη

Στο 7,4% παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Απρίλιο -διατηρήθηκε στο ίδιο σημείο που ήταν και τον Μάρτιο. Έναν χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 1,6%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 8,1% τον φετινό Απρίλιο, από 7,8% τον Μάρτιο. Έναν χρόνο πριν, ήταν 2,0%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πληθωρισμός στη χώρα μας, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη, ήταν 9,1% τον Απρίλιο, από 8,0% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε μηνιαία βάση ήταν 2,0%.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει δημοσιεύσει ότι ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 10,2% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η πρώτη εκτίμηση της Eurostat έκανε λόγο για εναρμονισμένο πληθωρισμό 7,5% στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα και 9,4% στη χώρας μας.

 

Τον Απρίλιο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ευρωζώνης προήλθε από την ενέργεια (+3,70 ποσοστιαίες μονάδες - π.μ.), ακολούθησαν οι υπηρεσίες (1,38 π.μ.), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (+1,35 π.μ.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,02 π.μ.).

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία, τη Μάλτα (5,4%) και τη Φινλανδία (5,8%). Τα υψηλότερα ήταν στην Εσθονία (19,1%), τη Λιθουανία (16,6%) και την Τσεχία (13,2%).

Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε τρία κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε είκοσι δύο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v