Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ-Εριάν: Οι ΗΠΑ δεν θα αποφύγουν τον στασιμοπληθωρισμό

Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ό,τι χειρότερο για τις κεντρικές τράπεζες, τόνισε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. Η Fed θα μπορούσε να είχε αποφύγει αυτή την εξέλιξη, αν είχε δράσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά.

Ελ-Εριάν: Οι ΗΠΑ δεν θα αποφύγουν τον στασιμοπληθωρισμό

Η αμερικανική οικονομία δεν θα κατορθώσει να αποφύγει τον στασιμοπληθωρισμό και οι αγορές ίσως πρέπει να προετοιμάζονται για μια σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης, προειδοποίησε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, πρόεδρος του Gramercy Fund Manager και πρώην CEO της Pimco. 

Αν και οι ΗΠΑ μπορούν ενδεχομένως να αποφύγουν μια ύφεση, «αυτό που είναι αναπόδραστο είναι ο στασιμοπληθωρισμός» τόνισε ο Ελ-Εριάν στο Bloomberg. «Έχουμε δει την ανάπτυξη να κινείται χαμηλότερα και έχουμε δει τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στη θέση της Fed το 2021 ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός. Έκτοτε, η Fed έχει εγκαταλείψει αυτή τη θέση και την Τρίτη ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ διαμήνυσε ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός. 

«Η Fed αρχίζει επιτέλους να ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει», πρόσθεσε.

«Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ό,τι χειρότερο για τις κεντρικές τράπεζες, ειδικά για τη Fed, γιατί φέρνει σε σύγκρουση τους δύο στόχους της. Η κατάσταση αυτή μπορούσε να αποφευχθεί, αν η Fed δεν επέμενε ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v