Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων

Αλερτ από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Τι δήλωσαν ανώτεροι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Ποιο αντιικό φάρμακο καταπολεμά τη νόσο. Πάνω από 100 κρούσματα στην Ευρώπη.

Ευλογιά των πιθήκων: Πώς εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι πιθανό να μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω στενής ή σεξουαλικής επαφής με κάποιον που έχει ενεργό εξάνθημα, δήλωσαν ανώτεροι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, κρούσμα του ιού - ο οποίος συνήθως κολλάει από μολυσμένα ζώα - το οποίο εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, δεν έχει καμία γνωστή σχέση με την Αφρική, όπου εντοπίζεται συχνότερα η ασθένεια, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, είπαν οι αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα. Αν και ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι αλερτ και  παρακολουθούν πιθανά κρούσματα ενώ χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό όταν χρειάζεται, ανέφεραν.

Σε αντίθεση με τον ιό Covid-19, ο οποίος μεταδίδεται μέσω του αέρα και των αναπνευστικών σταγονιδίων, η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων απαιτεί πολύ στενότερη επαφή. Η κοινή χρήση κλινοσκεπασμάτων, ρούχων ή οδοντόβουρτσας με ένα μολυσμένο άτομο δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχει επιβεβαιώσει 37 κρούσματα και διερευνά 71 σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής είναι μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας. Μια συμβουλευτική ομάδα του ΠΟΥ για λοιμώξεις με πανδημική και ενδημική πιθανότητα συναντήθηκε την Παρασκευή για να συζητήσει την ευλογιά των πιθήκων, η οποία αποτελεί παθογόνο προτεραιότητας για τον Οργανισμό εδώ και χρόνια, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Καθώς πλησιάζουν οι καλοκαιρινοί μήνες, περισσότερες εκδηλώσεις και κοινωνικές καταστάσεις μπορεί να δώσουν ευκαιρίες για εξάπλωση του ιού, ανέφεραν σανώτεροι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ.

Είπαν επίσης ότι υπάρχουν άφθονες προμήθειες ενός αντιιικού φαρμάκου που καταπολεμά την ευλογιά των πιθήκων, το Tpoxx της SIGA Technologies Inc., στα εθνικά αποθέματα.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι σημαντικά λιγότερο επικίνδυνη από την ευλογιά. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη και εξανθήματα στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα. Το στέλεχος που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή πιστεύεται ότι σκοτώνει περίπου το 1% των μολυσμένων, αν και κανείς δεν έχει πεθάνει σε αυτό το τρέχον κύμα.

Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μια ημέρα μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, ενώ σήμερα καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία την ώρα που η Ισπανία ανακοίνωνε 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

"Εντοπίσαμε πολλούς ασθενείς στην Ολλανδία με ευλογιά των πιθήκων", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Στην Ελβετία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κρούσμα είναι ένα πρόσωπο που μολύνθηκε μέσω "στενής σωματικής επαφής στο εξωτερικό", ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το καντόνι.

Το πρόσωπο αυτό συμβουλεύτηκε έναν γιατρό επειδή είχε εμφανίσει πυρετό, εξάνθημα και ένιωθε άσχημα, ανακοίνωσε το καντόνι και πρόσθεσε ότι έχει απομονωθεί στο σπίτι του και η νόσος εξελίσσεται με ήπιο τρόπο.

Το ολλανδικό Ινστιτούτο δεν ανακοίνωσε ακριβή αριθμό ή λεπτομέρειες σχετικά με τους μολυσμένους αλλά είπε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν μετά το σαββατοκύριακο.

Οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν χθες 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, κυρίως στην περιφέρεια της Μαδρίτης όπου η τοπική κυβέρνηση έκλεισε μια σάουνα που συνδέεται με την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Με αυτά, ο συνολικός απολογισμός στην Ισπανία έφθασε τα 30 κρούσματα, ενώ 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη γειτονική Πορτογαλία όπου τα 9 εντοπίστηκαν χθες.

Είκοσι κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου οι αρχές χορηγούν εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλους που πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί στην Ευρώπη.

Δύο περιπτώσεις στο Βερολίνο

 Τουλάχιστον δύο κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες της γερμανικής πρωτεύουσας, μία ημέρα αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα τη Γερμανία, στο Μόναχο.

Το υπουργείο Υγείας του Βερολίνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι πιθανόν να εμφανιστούν και άλλα κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Οι ασθενείς είναι σε σταθερή κατάσταση και από την ανάλυση του γονιδιώματος θα διαπιστωθεί από ποιο στέλεχος της νόσου έχουν προσβληθεί.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είπε ότι εξ όσων αντιλαμβάνεται, ο ιός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα και ένα ξέσπασμά του θα μπορούσε να περιοριστεί εάν οι υγειονομικές αρχές ενεργήσουν γρήγορα.

Πρώτο κρούσμα και στο Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, αυτής της ασθένειας που συνήθως είναι ενδημική στη Δυτική Αφρική.

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30 ετών που επέστρεψε πρόσφατα από ταξίδι στη Δυτική Ευρώπη, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ισίλοφ, στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο άνδρας αυτός, που εμφανίζει μόνο ελαφρά συμπτώματα, είχε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v