Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεωρίες συνωμοσίας για την ευλογιά των πιθήκων

Trend έχει γίνει στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης το hashtag που εμπλέκει τις ΗΠΑ ως πηγή της νόσου. Εχει προκαλέσει πάνω από 51 εκατ. προβολές. Δεκάδες χιλιάδες like στο Weibo παίρνουν οι αναρτήσεις με αυτό το θέμα.

Θεωρίες συνωμοσίας για την ευλογιά των πιθήκων

Οι Κινέζοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εικάζουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι η πηγή μολύνσεων από ευλογιά των πιθήκων που αναφέρονται σε δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας και της Αυστραλίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η ιογενής λοίμωξη έχει γίνει τάση στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo τις τελευταίες τρεις ημέρες με ένα hashtag που αφορά τις ΗΠΑ να έχει προκαλέσει πάνω από 51 εκατομμύρια προβολές έως τη Δευτέρα.

Ενώ τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης απέφυγαν να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ για σκόπιμη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων -κατηγορία που απηύθυναν για την Covid-19-, πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν κρατήθηκαν.

Μια έκθεση του 2021 σχετικά με τον προγραμματισμό ετοιμότητας για τη βιοασφάλεια από τη μη κυβερνητική οργάνωση των ΗΠΑ Nuclear Threat Initiative, η οποία περιελάμβανε ένα σενάριο πανδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, έχει αφαιρεθεί από τα συμφραζόμενα, έτσι ώστε να υποδηλώνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε ότι ερχόταν η επιδημία.

Μια εθνικίστρια influencer, η Shu Chang, η οποία έχει 6,41 εκατομμύρια ακόλουθους στο Weibo, παρερμήνευσε εσκεμμένα την έκθεση και δημοσίευσε ότι έδειχνε «σχέδιο των ΗΠΑ για τη διαρροή του ιού της ευλογιάς των πιθήκων».

Η ανάρτηση άρεσε σε περισσότερους από 7.500 χρήστες και έλαβε περισσότερα από 660 σχόλια, πολλά από τα οποία συμφωνούν μαζί της. Κάποιος είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν «κακές πέρα από κάθε φαντασία της ανθρωπότητας».

Οι αναρτήσεις που προωθούν αυτήν τη θεωρία συνωμοσίας έχουν δεκάδες χιλιάδες like στο Weibo.

Oπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η παραπληροφόρηση σχετικά με την υγεία ήταν έντονη στην Κίνα και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid. Οι δύο χώρες είχαν εμπλακεί σε διαμάχη για την προέλευση του ιού. Το Πεκίνο έκανε αβάσιμους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ κατασκεύασαν τον ιό σε στρατιωτική βάση, ενώ ορισμένα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διερωτώνταν εάν ο ιός μπορεί να είχε διαρρεύσει από μια ερευνητική εγκατάσταση στην Ουχάν, την πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η Covid.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v