Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Glencore: Με $1,5 δισ. κλείνει υποθέσεις διαφθοράς

Διακανονισμός στα αμερικανικά και βρετανικά δικαστήρια με μη ευκαταφρόνητα ποσά, τη στιγμή που η μετοχή παίρνει τα πάνω της. Η εταιρεία κλονίζεται από κατηγορίες για συνωμοσίες και δωροδοκίες ανά τον κόσμο τουλάχιστον από το 2007.

Glencore: Με $1,5 δισ. κλείνει υποθέσεις διαφθοράς

Η Glencore Plc θα πληρώσει 1,5 δισ. δολάρια ως συμβιβασμό στο πλαίσιο ερευνών αμερικανικών και βρετανικών αρχών για υποθέσεις διαφθοράς, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, καθώς ο εμπορικός γίγαντας επιδιώκει να βάλει τέλος σε υποθέσεις που τον κηλιδώνουν εδώ και χρόνια.

Παρουσία του συνηγόρου της εταιρείας, ομοσπονδιακός δικαστής σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης είπε την Τρίτη ότι η Glencore δηλώνει ένοχη για δωροδοκία. 

Οι διακανονισμοί σε ΗΠΑ και Βρετανία θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην άρση ενός ερωτηματικού που επισκιάζει τις δραστηριότητες της εταιρείας, αν και ανοιχτές έρευνες παραμένουν και αλλού. Η Glencore δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι αναμένει να επιλύσει τις υποθέσεις σε ΗΠΑ, Βρετανία και Βραζιλία φέτος, διαθέτοντας 1,5 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Glencore εκτινάχθηκαν έως και 5,3% την Τρίτη, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από έναν μήνα.

Πρόκειται για μια από τις εταιρείες που κυριαρχούν στο παγκόσμιο εμπόριο πρώτων υλών, πετρελαίου, καυσίμων, μετάλλων, ορυκτών και τροφίμων. Με τα χρόνια προθυμοποιήθηκε να δραστηριοποιηθεί σε ορισμένες φτωχές χώρες με διεφθαρμένες κυβερνήσεις, βασιζόμενη συχνά σε μεσάζοντες για να εξασφαλιστούν συμφωνίες.

Όταν ξεκίνησαν οι έρευνες, το 2018, η Glencore είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει έγγραφα σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας σε ΝιγηρίαΚονγκό και Βενεζουέλα από το 2007.

Τον Φεβρουάριο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος Gary Nagle παραδέχτηκε ευθέως ότι στο παρελθόν υπήρξαν αδικήματα και «ελαττώματα στην κουλτούρα μας».

Πέρυσι, ένας πρώην συνεργάτης της εταιρείας ομολόγησε ένοχος στις ΗΠΑ για συμμετοχή σε διεθνές σχέδιο δωροδοκίας αξιωματούχων στη Νιγηρία, ώστε να αποσπάσει ευνοϊκή μεταχείριση από την κρατική εταιρεία πετρελαίου. Οι δραστηριότητες της Glencore στο Κονγκό, όπου συνεργάστηκε με τον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Dan Gertler, τράβηξαν επίσης την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v