Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τουρκική λίρα πληρώνει τους λεονταρισμούς Ερντογάν

Το χαρμάνι χαμηλών πραγματικών επιτοκίων, υψηλού πληθωρισμού, αδύναμης λίρας και αποθεματικών στο ναδίρ παίρνει φωτιά από τις εξαλλοσύνες του Τούρκου προέδρου απέναντι σε Σουηδία, Φινλανδία και Ελλάδα. Ποιες λύσεις στήριξης του νομίσματος εξετάζονται.

Η τουρκική λίρα πληρώνει τους λεονταρισμούς Ερντογάν

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την πτώση του περασμένου έτους κατακρημνίστηκε η τουρκική λίρα, καθώς η απότομη μείωση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας και η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική την αφήνουν όλο και περισσότερο εκτεθειμένη, ενώ παράλληλα μαίνεται η αντιπαράθεση της Τουρκίας με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Ήδη με τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές φέτος, η λίρα όδευε προς τη μεγαλύτερη πτώση έναντι του δολαρίου την Τρίτη, υποχωρώντας έως και 1,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Και δεν διαφαίνεται αλλαγή της κατάστασης, καθώς το ενεργειακό κόστος αυξάνεται, ο πληθωρισμός ανεβαίνει επίμονα και η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Πρόκειται για αποκορύφωμα μιας αναταραχής εβδομάδων που τερμάτισε μια περίοδο σχετικής, μάλλον «τεχνητής» σταθερότητας για το νόμισμα. Υπάρχουν φόβοι ότι η λίρα μπορεί να γίνει ακόμα πιο ευάλωτη, καθώς η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια και αυτή την εβδομάδα, παρότι ο πληθωρισμός τρέχει με τη μεγαλύτερη ταχύτητα των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Το αρνητικό κλίμα επιδεινώνουν περαιτέρω οι γεωπολιτικοί λεονταρισμοί του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος αντιτάσσεται στο αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, επισημαίνει το Bloomberg, ο Τούρκος ηγέτης επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να εμποδίσει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Οι εντάσεις εκδηλώνονται σε μια εποχή που τα πραγματικά επιτόκια στην Τουρκία είναι τα χαμηλότερα στον κόσμο -- στο αρνητικό 56%. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν ετησίως κατά 70% τον Απρίλιο και η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα διατηρήσει το σημείο αναφοράς στο 14% στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Καθώς δεν υπάρχει μαξιλάρι για την προστασία των τουρκικών περιουσιακών στοιχείων από το selloff, η κεντρική τράπεζα έχει λιγότερους πόρους για να σταθεροποιήσει την αγορά. Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματά της μειώθηκαν σε χαμηλό 10 μηνών, στα 61,2 δισ. δολάρια.

Εξαιρουμένων των ανταλλαγών με δανειστές και άλλες κεντρικές τράπεζες, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας στο εξωτερικό έχουν φθάσει στα αρνητικά 63,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group.

Όσο παραμένει εξαιρετικά χαλαρή η νομισματική πολιτική, η σταθεροποίηση της λίρας εξαρτάται από την ικανότητα της κυβέρνησης να βρει άλλους τρόπους για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ αποταμιευτών και επενδυτών. Πέρυσι, χρειάστηκε ένα νέο χρηματοπιστωτικό μέσο για τον περιορισμό της νομισματικής κρίσης, οι λογαριασμοί «προστασίας» που έχουν προσελκύσει κεφάλαια 849 δισ. λιρών (53 δισ. δολάρια) έως τις 13 Μαΐου.

Οι αρχές έχουν διαφημίσει τους λογαριασμούς ως εναλλακτική λύση στις αυξήσεις των επιτοκίων, λέγοντας πως θα αποζημιωθούν οι αποταμιευτές για οποιαδήποτε νομισματική απώλεια υπερβεί το επιτόκιο καταθέσεων. Η στήριξη της λίρας θα πρέπει τελικά να προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καθώς οι εισροές στους λογαριασμούς έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, φιλοκυβερνητικά μέσα ανέφεραν ότι πρόκειται να παρουσιαστεί νέα «μαγική λύση» για την προστασία των εγχώριων επενδυτών από τον πληθωρισμό. Την Τρίτη το νόμισμα κατρακύλησε περαιτέρω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v