Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ελεύθερη πτώση τα τουρκικά συναλλαγματικά αποθέματα

«Σοκαριστική» μείωση 4,8 δισ. δολαρίων σε μόλις μία εβδομάδα, ενώ η λίρα χάνει πάνω από 16% έναντι του δολαρίου. Νέα ζόρια και μπελάδες για την τουρκική οικονομία.

Σε ελεύθερη πτώση τα τουρκικά συναλλαγματικά αποθέματα

Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη φετινή τους πτώση, δείχνοντας ότι η προσπάθεια στήριξης της λίρας έχει ολοένα και πιο μεγάλο κόστος, μεταδίδει το Bloomberg.

Τα αποθέματα συρρικνώθηκαν κατά 4,8 δισ. δολάρια την εβδομάδα 9-13 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, αγγίζοντας  χαμηλό 10 μηνών, στα 61,2 δισ. δολάρια - χωρίς τα αποθέματα χρυσού.

Η εβδομαδιαία πτώση ήταν «σοκαριστική», σημάδι ότι η Τουρκία «λυγίζει κόντρα στον άνεμο», γράφει ο Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου της TD Securities στο Λονδίνο.

Συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας και υποτίμηση της λίρας. Πορείες αντίστροφες 

Ακόμη και με την περιστασιακή παρέμβαση των τουρκικών κρατικών τραπεζών στις αγορές συναλλάγματος, η λίρα καταγράφει φέτος τη χειρότερη απόδοση αναδυόμενης αγοράς έναντι του δολαρίου, με απώλειες άνω του 16%. Είναι έντονη η ζήτηση για δολάρια από τουρκικές εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να προστατευτούν από τον πληθωρισμό που τροφοδοτείται από τη συνεχή διολίσθηση του νομίσματος και από το ράλι στις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων.

Η μείωση των αποθεμάτων αποτελεί χαίνουσα πληγή για την Τουρκία. Τη διετία 2019-2020, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ξόδεψε 165 δισ. δολάρια προσπαθώντας να σταθεροποιήσει τη λίρα, πολιτική που απέτυχε σε μεγάλο βαθμό και τελικά ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v