Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι ΗΠΑ υποχρεώνουν τη Ρωσία σε χρεοκοπία

Tο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε και επίσημα ότι προχωρά σε μπλόκο των πληρωμών ρωσικού χρέους σε δολάρια. Δεν παρατείνει ειδική εξαίρεση που επέτρεπε στη Ρωσία να πληρώνει Αμερικανούς ομολογιούχους.

Oι ΗΠΑ υποχρεώνουν τη Ρωσία σε χρεοκοπία

Η Ουάσιγκτον δεν θα παρατείνει ειδική εξαίρεση που λήγει την Τετάρτη και η οποία επέτρεπε στη Ρωσία να πληρώνει Αμερικανούς ομολογιούχους, σπρώχνοντας τη Μόσχα στα πρόθυρα της τεχνητής χρεοκοπίας. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε στον ιστότοπό του την Τρίτη ότι δεν θα παρατείνει την άδεια, η οποία λήγει στις 25 Μαϊου. 

Η άδεια επέτρεπε στη Μόσχα τη δυνατότητα να καταβάλλει πληρωμές για τους τόκους και το κεφάλαιο των ομολόγων της παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στη ρωσική κεντρική τράπεζα και στο ρωσικό χρηματοοικονομικό σύστημα. 

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι απίθανο οι ΗΠΑ να επεκτείνουν την εξαίρεση. «Η εκτίμηση ήταν ότι ήταν χρονικά περιορισμένη» είπε η Γέλεν.

Την Παρασκευή η Ρωσία αποπλήρωσε νωρίτερα τους τόκους δύο ομολόγων της σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη χρεοκοπία ενόψει της λήξης της ειδικής άδειας. Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέβαλε 71,25 εκατ. δολάρια για την πληρωμή κουπονιών ομολόγου που αποτιμάται σε δολάριο και λήγει το 2026 και 26,5 εκατ. δολάρια για την πληρωμή κουπονιών ομολόγου που αποτιμάται σε δολάριο και λήγει το 2036.

O Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις στο εξωτερικό σε ρούβλια αν οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τις άλλες δυνατότητες αποπληρωμής των ομολόγων και δεν θα κηρύξει χρεοκοπία καθώς έχει τους πόρους για να πληρώσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v