Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Προς αυξήσεις 50 μονάδων βάσης Ιούνιο και Ιούλιο

Τα ρίσκα για άνοδο των τιμών σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα είναι αυξημένα, εκτιμούν οι αξιωματούχοι της Fed. Δεν είναι βέβαιο ότι ο πληθωρισμός έχει πιάσει ταβάνι. Κατάλληλη η υιοθέτηση ουδέτερης ή ακόμα και περιοριστικής στάσης όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.

Fed: Προς αυξήσεις 50 μονάδων βάσης Ιούνιο και Ιούλιο

Όλοι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαϊου, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός αποτελεί την κύρια απειλή για την απόδοση της οικονομίας και ότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί υψηλότερα χωρίς περαιτέρω δράση.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, οι περισσότεροι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι θα ήταν κατάλληλες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. 

«Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά σφιχτή και ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός» επισημαίνεται σύμφωνα με το Reuters στα πρακτικά.

Τα ρίσκα για άνοδο του πληθωρισμού σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα είναι αυξημένα, δεδομένων των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα lockdown στην Κίνα. 

Δεδομένων όλων αυτών, οι αξιωματούχοι «συμφώνησαν ότι η Fed πρέπει να μετατοπίσει γρήγορα τη στάση της νομισματικής πολιτικής προς ένα ουδέτερο επίπεδο». Επισήμαναν επίσης ότι μπορεί να είναι κατάλληλη και μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. 

Μερικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα οικονομικά δεδομένα έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι ο «ο πληθωρισμός μπορεί να έχει σταματήσει να επιδεινώνεται». Αλλά ακόμα και αυτοί συμφώνησαν «ότι είναι πολύ νωρίς να είναι βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός έχει πιάσει ταβάνι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v