Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση Ζελένσκι σε Κίσινγκερ: Ζει ακόμα στο 1938

«Φαίνεται ότι το ημερολόγιό του δεν είναι το 2022 αλλά το 1938» υποστήριξε, επικαλούμενος την προσπάθεια «κατευνασμού» των ναζί πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίθεση Ζελένσκι σε Κίσινγκερ: Ζει ακόμα στο 1938

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να στοχεύουν στη δημιουργία συνόρων κατά μήκος της «γραμμής επαφής» στο Ντονμπάς, όπως αυτή υπήρχε την παραμονή της ρωσικής εισβολής. 

Ο Κίσινγκερ μιλούσε μέσω σύνδεσης βίντεο στο φόρουμ του Νταβός.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα την Τετάρτη, ο Ζελένσκι είπε: «Ό,τι κι αν κάνει το ρωσικό κράτος, υπάρχει κάποιος που λέει, "ας λάβουμε υπόψη τα συμφέροντά του". Φέτος στο Νταβός ακούστηκε ξανά. Παρά τους χιλιάδες ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν την Ουκρανία. Παρά τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών. Παρά την Μπούχα και τη Μαριούπολη, κ,λπ. Παρά τις κατεστραμμένες πόλεις. Η Ρωσία τα έχει κάνει όλα αυτά στην Ευρώπη. Ωστόσο, στο Νταβός, για παράδειγμα, ο κ. Κίσινγκερ αναδύεται από το βαθύ παρελθόν και λέει ότι ένα κομμάτι Ουκρανίας πρέπει να δοθεί στη Ρωσία».

Οπως θυμίζει το CNN, στις δηλώσεις του, ο Κίσινγκερ είπε για τη σύγκρουση ότι «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες, προτού δημιουργηθούν εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante», υποδηλώνοντας προφανώς ότι η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει να εγκαταλείψει μεγάλο μέρος του Ντονμπάς και της Κριμαίας.

«Η συνέχιση του πολέμου πέρα από αυτό το σημείο δεν θα αφορά την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά ένα νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας», είπε ο Κίσινγκερ.

Ο Ζελένσκι συνέκρινε τις απόψεις του Κίσινγκερ με τον κατευνασμό της ναζιστικής Γερμανίας το 1938.

«Φαίνεται ότι το ημερολόγιο του κ. Κίσινγκερ δεν είναι το 2022 αλλά το 1938 και νόμιζε ότι μιλούσε σε κοινό όχι στο Νταβός αλλά στο τότε Μόναχο», είπε. «Παρεμπιπτόντως, το πραγματικό έτος 1938, όταν η οικογένεια του κ. Κίσινγκερ διέφευγε από τη ναζιστική Γερμανία, ήταν 15 ετών».

Ο Ζελένσκι αποκάλεσε αυτούς που συμβουλεύουν να δώσει κάτι η Ουκρανία στη Ρωσία, «μεγάλους γεωπολιτικούς», που «δεν θέλουν πάντα να βλέπουν απλούς ανθρώπους. Απλούς Ουκρανούς. Εκατομμύρια από αυτούς που ζουν στην περιοχή που προτείνουν να ανταλλάξουν με την ψευδαίσθηση της ειρήνης. Πρέπει πάντα να βλέπεις ανθρώπους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v