Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Πάνω από τα $150 το πετρέλαιο, αν μειωθούν οι ρωσικές εξαγωγές 

Πότε αναμένεται να επιστρέψει η ζήτηση πετρελαίου σε επίπεδα προ πανδημίας κορωνοϊού. Οι υπουργοί Ενέργειας της G7, στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησής τους, ζητούν από τον ΟΠΕΚ αύξηση παραγωγής.

BofA: Πάνω από τα $150 το πετρέλαιο, αν μειωθούν οι ρωσικές εξαγωγές

Τα 150 δολάρια θα μπορούσε να ξεπεράσει το μπρεντ, αν υπάρξει απότομη συρρίκνωση στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας, ανέφερε την Παρασκευή η Global Research της Bank of America (BofA).

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι υπουργοί Ενέργειας της G7, στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κάλεσαν την ομάδα των χωρών παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ωθεί τις τιμές του αργού στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση», και επί του παρόντος βρίσκονται ακριβώς κάτω από τα επίπεδα των 120 δολαρίων ανά βαρέλι.

«Με τον στόχο μας για το μπρεντ στα 120 δολάρια ανά βαρέλι να είναι πλέον ορατός, πιστεύουμε ότι μια απότομη συρρίκνωση στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να το οδηγήσει πολύ πάνω από τα 150 δολάρια/βαρέλι», ανέφερε η τράπεζα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, αν και οι συνομιλίες δεν έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο μέχρι στιγμής, με την Ουγγαρία να ασκεί βέτο στην κίνηση αυτή.

Η BofA προβλέπει ότι οι τιμές του μπρεντ θα είναι κατά μέσο όρο 104,48 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 και 100 δολάρια το 2023.

Οι αναλυτές δεν προβλέπουν ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στα προ Covid-19 επίπεδα το 2022, επειδή τα προβλήματα προσφοράς εξακολουθούν να υφίστανται.

«Μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 30 δολάρια/βαρέλι λόγω της προσφοράς φέτος μείωσε τη ζήτηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αποτρέποντας την ανάκαμψη στα προ Covid-19 επίπεδα», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να πλησιάσει τα προ Covid-19 επίπεδα την επόμενη χρονιά, εάν η ρωσική παραγωγή πετρελαίου διατηρηθεί κοντά στα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα και οι προμήθειες του ΟΠΕΚ+ αυξηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v