Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χειρότερο sell off τριών δεκαετιών χτύπησε τις αναδυόμενες

Μαζικές είναι οι εκροές από τις αγορές ομολόγων, αλλά και μετοχών. Το κοκτέιλ χαμηλής ανάπτυξης και αυξανόμενων επιτοκίων δοκιμάζει σκληρά τις οικονομίες. Η Κίνα στο επίκεντρο των πιέσεων. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αντίδραση.

Το χειρότερο sell off τριών δεκαετιών χτύπησε τις αναδυόμενες

Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών υφίστανται τις χειρότερες απώλειές τους εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, χτυπημένα από την αύξηση των επιτοκίων, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον πόλεμο στην Ουκρανία, μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο δείκτης αναφοράς των κρατικών ομολόγων αναδυόμενων αγορών εκφρασμένων σε δολάρια, ο JPMorgan EMBI Global Diversified, υποχωρεί 15% μέχρι στιγμής το 2022, το χειρότερο ξεκίνημά έτους από το 1994. Η πτώση περιορίστηκε ελαφρά μόνο από ένα ευρύ ράλι στις παγκόσμιες αγορές τις τελευταίες ημέρες, το οποίο τερμάτισε ένα σερί απωλειών επτά εβδομάδων για τις μετοχές της Wall Street.

Σχεδόν 36 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξέλθει από αμοιβαία και διαπραγματεύσιμα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια αναδυόμενων αγορών από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR. Οι ροές στις αγορές μετοχών έχουν επίσης αντιστραφεί από την αρχή αυτού του μήνα.

«Είναι σίγουρα η χειρότερη αρχή που μπορώ να θυμηθώ σε όλη την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και ασχολούμαι με τις αναδυόμενες αγορές για περισσότερα από 25 χρόνια», δήλωσε ο Brett Diment, επικεφαλής του παγκόσμιου χρέους αναδυόμενων αγορών στην Abrdn.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επλήγησαν σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η γεωπολιτική και χρηματοοικονομική αναστάτωση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν προσθέσει πιέσεις. Οι εκροές επενδύσεων απειλούν να επιδεινώσουν τα δεινά τους περιορίζοντας τη ρευστότητα.

Ο Ντέιβιντ Χάουνερ, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην Bank of America Global Research, δήλωσε ότι αναμένει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

«Το θέμα είναι ότι έχουμε τόσο μεγάλο πληθωρισμό στον κόσμο και οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να εκπλήσσονται από το πόσο υψηλός είναι», είπε. «Αυτό σημαίνει περισσότερη νομισματική σύσφιξη και οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν μέχρι να σπάσει κάτι, η οικονομία ή η αγορά».

Ο Yerlan Syzdykov, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στην Amundi, είπε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις σε ανεπτυγμένες αγορές όπως οι ΗΠΑ —που οφείλονται στις αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών— καθιστούν τα ομόλογα των αναδυόμενων λιγότερο ελκυστικά. «Στην καλύτερη περίπτωση θα βγάλετε μηδέν, στη χειρότερη θα χάσετε χρήματα [φέτος]», είπε.

Ο Hauner είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες δεν ήταν απαραιτήτως κακές για τα περιουσιακά στοιχεία στις αναδυόμενες εάν συνοδεύονταν από οικονομική ανάπτυξη. «Αλλά αυτό δεν ισχύει τώρα – έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στασιμοπληθωρισμού και οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να εξουδετερώσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα πολύ ανθυγιεινό σκηνικό για τις αναδυόμενες αγορές».

Η Κίνα, η μεγαλύτερη αναδυόμενη αγορά στον κόσμο, έχει αντιμετωπίσει μερικές από τις μεγαλύτερες εκροές. Στις ανησυχίες για τον γεωπολιτικό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να εισβάλει στην Ταϊβάν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προστίθεται η οικονομική επιβράδυνση καθώς η κυβέρνηση επέβαλε δρακόντεια lockdown, δήλωσε ο Jonathan Fortun, οικονομολόγος στο Institute of International Finance, το οποίο παρακολουθεί τις διασυνοριακές ροές προς τις αναδυόμενες αγορές.

Τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία είχαν μεγάλες αποκαλούμενες «παθητικές εισροές» τα τελευταία δύο χρόνια, σημείωσε, μετά τη συμπερίληψη της χώρας στους παγκόσμιους δείκτες που σήμαινε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων που τους ακολουθούσαν αγόραζαν αυτόματα κινεζικές μετοχές και ομόλογα.

Φέτος, ωστόσο, οι ροές είχαν αντιστραφεί, με περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια να εγκαταλείπουν τα κινεζικά ομόλογα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια να εγκαταλείπουν τις κινεζικές μετοχές, σύμφωνα με στοιχεία του IIF.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν έχουν διαθέσει μέρος των χρημάτων που αποσύρθηκαν από την Κίνα σε άλλα περιουσιακά στοιχεία στις αναδυόμενες, είπε, με αποτέλεσμα μια ευρεία υποχώρηση.

Το σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει επιβαρύνει πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε τρόφιμα και ενέργεια.

Αλλά αυτό δημιούργησε επίσης ορισμένους «νικητές» μεταξύ χωρών που εξάγουν εμπορεύματα. Ο Diment at Abrdn σημείωσε ότι, ενώ τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα στον δείκτη JPMorgan GBI-EM έχουν χάσει 10% φέτος σε όρους δολαρίου, υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των χωρών.

Τα ομόλογα που εκδόθηκαν από την Ουγγαρία, η οποία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο και βασίζεται στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, έχουν πέσει 18% μέχρι σήμερα. Αυτά της Βραζιλίας, ενός μεγάλου εξαγωγέα βιομηχανικών και τροφίμων, κέρδισαν 16% σε όρους δολαρίου.

Ωστόσο, ο Hauner της Bank of America υποστήριξε ότι ο πάτος θα φανεί μόνο όταν οι κεντρικές τράπεζες στρέψουν την προσοχή τους από την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην προώθηση της ανάπτυξης. «Αυτό μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή μέχρι το φθινόπωρο, αλλά δεν νιώθουμε ότι είμαστε ακόμα εκεί», είπε.

Ο Syzdykov είπε ότι εξαρτάται από το εάν η έκρηξη του πληθωρισμού θα υποχωρήσει, επιστρέφοντας η παγκόσμια οικονομία σε μια ισορροπία μεταξύ χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων. Η εναλλακτική είναι ότι οι ΗΠΑ θα μπουν σε ύφεση το επόμενο έτος, πιέζοντας την παγκόσμια ανάπτυξη και ωθώντας τις αποδόσεις των αναδυόμενων αγορών ακόμα υψηλότερα, προειδοποίησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v