Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman: Τέλος η bull market στα μέταλλα για μπαταρίες

Δημιουργία φούσκας με υπερσυσσώρευση επενδυτών χωρίς να υπάρχει αντιστοίχιση προσφοράς-ζήτησης βλέπουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας. Τελειώνει αυτό το στόρι, προς το παρόν. Εκτιμούν θα ξεκινήσει πάλι από το 2025. Πού θα πάνε οι τιμές.

Goldman: Τέλος η bull market στα μέταλλα για μπαταρίες

Εως τώρα η εικόνα των προσδοκιών ήταν ανάποδη. Ωστόσο, πλέον, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η τιμή τριών βασικών μετάλλων για κατασκευή μπαταριών στην αναδυόμενη αγορά αποθήκευσης ενέργειας  -κοβάλτιο, λίθιο και νικέλιο- θα πέσει τα επόμενα δύο χρόνια.

Ενδέχεται μια νέα ανοδική αγορά να ξεκινήσει το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας, προσθέτει ο διεθνής οίκος με ισχυρή παρουσία στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων.

Το τέλος στο ράλι εκτιμά ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές που επιθυμούν να εκτεθούν με τοποθετήσεις στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση, έπεσαν κυριολεκτικά με τα μούτρα, πολύ γρήγορα, προκαλώντας υπερσυσσώρευση...

«Οι επενδυτές γνωρίζουν πλήρως ότι τα μέταλλα για μπαταρίες θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία του 21ου αιώνα», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, μεταδίδει το Blolomberg.

«Ωστόσο, παρά το προφίλ υψηλής ζήτησης, με εκθετικούς ρυθμούς, που είχαμε , τώρα βλέπουμε ότι η ανοδική αγορά (bull market) μετάλλων για μπαταρίες έχει τελειώσει προς το παρόν».

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τα μέταλλα παραμένουν ισχυρές, κυρίως λόγω της ταχείας υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο. Αλλά η πληθώρα των επενδυτών έχει οδηγήσει σε υπερπροσφορά.

Η αύξηση της τιμής του λιθίου κατά 500%, κινδυνεύει να καταστρέψει τους στόχους του κόσμου για το κλίμα.

Υπήρξε «ένα κύμα επενδυτικών κεφαλαίων που συνδέεται με το μακροπρόθεσμο στόρι της ζήτηση στην ηλεκτροκίνηση, με αιχμή τα ηλεκτρικά οχήματα, με τρόπου που ουσιαστικά ένα εμπόρευμα στη spot αγορά τελούσε υπό διαπραγμάτευση σαν να ήταν μια μετοχική αξία που κοίταζε προς το μέλλον», γράφουν οι αναλυτές.

«Αυτή η θεμελιώδης εσφαλμένη τιμολόγηση έχει με τη σειρά της δημιουργήσει μια υπερμεγέθη απόκριση προσφοράς πολύ πιο μπροστά από την τάση της ζήτησης».

Θα υπάρξει μια «απότομη διόρθωση» στις τιμές του λιθίου, με το μέταλλο να κυμαίνεται κατά μέσο όρο κάτω από $54.000 ο τόνος φέτος, από μια τιμή spot πάνω από $60.000. Θα πέσει περαιτέρω κατά μέσο όρο λίγο πάνω από $16.000 δολάρια το 2023, προσθέτουν στην ανάλυση.

Το κοβάλτιο πιθανότατα θα πέσει κατά μέσο όρο στα 59.500 δολ. ο τόνος το επόμενο έτος από περίπου 80.000 δολ. τώρα.

Το νικέλιο είναι πιθανό να αυξηθεί σχεδόν κατά 20% το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους στα 36.500 δολάρια ο τόνος προτού οι «θεμελιώδεις πιέσεις» το οδηγήσουν ξανά σε χαμηλότερα επίπεδα, προβλέπουν οι αναλυτές.

Ωστόσο, οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ξανά μετά το 2024.

«Αυτή η φάση υπερπροσφοράς θα σπείρει τελικά τους σπόρους του υπερκύκλου των υλικών της μπαταρίας κατά το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας», ανέφερε η τράπεζα.

Στη συνέχεια, «η αύξηση της ζήτησης θα ξεπεράσει πιο βιώσιμα την τρέχουσα αύξηση της προσφοράς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v