Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 8,7% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Σε υψηλό 49 ετών εκτινάχτηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, πάνω από τις προβλέψεις. Επίπεδα της περιόδου του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του '70. Στα ύψη και στην Ισπανία, με αύξηση στο 8,5% από 8,3% έναν μήνα πριν.

Στο 8,7% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία

O πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, εν μέσω πιέσεων από τη διαρκή άνοδο των τιμών στην ενέργεια, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτοξεύτηκε στο 8,7% τον Μάιο σε ετήσια βάση, από 7,8% τον Απρίλιο.

Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 1973.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί στο 8%.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας, οι τιμές στην ενέργεια αυξήθηκαν κατά 38,3% τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. 

Άλμα 11,1% πραγματοποίησαν οι τιμές των τροφίμων.

Πρόκειται για πληθωρισμό στα επίπεδα των κορυφών της περιόδου του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του '70, εντείνοντας τον πονοκέφαλο στους κόλπους των αξιωματούχων της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και της ΕΚΤ, σχετικά με τα επιτόκια τα οποία παραμένουν στο 0%, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στο παρακάτω διάγραμμα.

Αναπάντεχο γκάζι για τον πληθωρισμό στην Ισπανία

Νωρίτερα ανακοινώθηκε αναπάντεχη επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ισπανία, συγκρατώντας τις ελπίδες ότι η άνοδος των τιμών ρεκόρ της ευρωζώνης πιάνει peak. Παράλληλα, αυξάνεται η πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η ετήσια επιτάχυνση -- στο 8,5% τον Μάιο από 8,3% έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -- ήρθε καθώς οι αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων αντιστάθμισαν τη χαλάρωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που οδήγησαν τον πληθωρισμό σε ρεκόρ σε ολόκληρη την ήπειρο εδώ και μήνες. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα παραμείνει στο 8,3%.

Ο δείκτης που εξαιρεί ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια επιταχύνθηκε στο 4,9%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v