Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέλος της ΕΚΤ βάζει στο τραπέζι αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. τον Ιούλιο

«Ενα σαφές σήμα επιτοκίων θα βοηθούσε και στη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Το αδύναμο ευρώ δεν βοηθά στο μέτωπο του πληθωρισμού», σημείωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

Μέλος της ΕΚΤ βάζει στο τραπέζι αύξηση επιτοκίων 50 μ.β. τον Ιούλιο

Το τελευταίο ιστορικό ρεκόρ του πληθωρισμού της ευρωζώνης ενισχύει την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Robert Holzmann.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, κορυφαίο γεράκι της ΕΚΤ που ήδη προέτρεπε σε μια αύξηση αυτού του μεγέθους, είπε ότι η έλλειψη «αποφασιστικής δράσης» τώρα ρισκάρει να μην εδραιωθούν οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των τιμών καταναλωτή, ενώ αν απαιτηθούν σκληρότερα μέτρα αργότερα, μπορεί να πυροδοτήσουν ύφεση.

«Μια άνοδος κατά 50 μονάδες βάσης θα έστελνε το απαραίτητο σαφές μήνυμα ότι η ΕΚΤ είναι σοβαρή όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Holzmann την Τετάρτη σε σχόλια μέσω email στο Bloomberg. «Ενα σαφές σήμα επιτοκίων θα βοηθούσε επίσης στη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Το αδύναμο ευρώ δεν βοηθά στο μέτωπο του πληθωρισμού».

Οι αγορές χρήματος ανεβάζουν τα πονταρίσματα για τη σύσφιξη της ΕΚΤ μετά τις παρατηρήσεις του, τιμολογώντας αυξήσεις επιτοκίων κατά 35 μονάδες βάσης έως τον Ιούλιο -πρόκειται για αύξηση κατά μία μονάδα βάσης από την Τρίτη.

Yπενθυμίζεται ότι δύο μέρες πριν, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Philip Lane δήλωσε ότι «οι αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου αποτελούν ρυθμό αναφοράς». «Σε κάθε συζήτηση για μεγαλύτερες αυξήσεις θα πρέπει να εξηγούνται οι λόγοι που ζητείται πιο επιθετική δράση στις συνεδριάσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου από αυτή τη σειρά αυξήσεων», πρόσθεσε.

Αύξηση 50 μονάδων βάσης προβλέπει η Deutsche Bank

Την άποψη ότι τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επηρεάσουν τους υπόλοιπους αξιωματούχους για να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης εκφράζει η Deutsche Bank.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η αλλαγή στις προβλέψεις μίας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας δείχνει ότι αυτή η άποψη μπορεί να επικρατήσει. 

«Τα δεδομένα του καλοκαιριού πρέπει πλέον να διαψεύσουν την υπόθεση για αύξηση 50 μονάδων βάσης στις αρχές αυτού του κύκλου αυξήσεων», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank. «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να υποτιμά τον πληθωρισμό και αναμένουμε ότι η υποστήριξη για αύξηση 50 μ.β. θα ενισχυθεί όσο προχωρά το καλοκαίρι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v