Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμεινε στην εξουσία ο Τζόνσον, αλλά το ερώτημα είναι... για πόσο καιρό

Μεγαλύτερη η ανταρσία των Συντηρητικών βουλευτών του από αυτή που είχε γίνει στην προκάτοχό του Τερέζα Μέι. Αυξάνονται οι φόβοι των Τόρις ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να τους κοστίσει τις επόμενες εκλογές. Αντιμέτωπο με ήττα το κόμμα σε δύο ψηφοφορίες μέσα σε λίγες ημέρες.

Εμεινε στην εξουσία ο Τζόνσον, αλλά το ερώτημα είναι... για πόσο καιρό

Μπορεί να μένει στη θέση του πρωθυπουργού ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς επέζησε της πρότασης μομφής, αλλά η πρόσφατη ιστορία υποδηλώνει ότι ο χρόνος της θητείας του θα μπορούσε να τελειώσει προτού του δοθεί η ευκαιρία να δώσει τη μάχη στις επόμενες εκλογές, που επί του παρόντος είναι προγραμματισμένες για το 2024.

Σε μια ψηφοφορία για την πολιτική της για το Brexit, η Μέι επέζησε από ψήφο εμπιστοσύνης με μεγαλύτερη πλειοψηφία τον Δεκέμβριο του 2018, ωστόσο τον Μάιο του 2019 ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ψηφοφορία ήταν ένα πλήγμα. Προκλήθηκε από τουλάχιστον το 15% των Συντηρητικών βουλευτών που υπέβαλαν επιστολές δυσπιστίας προς τον ηγέτη τους. Τελικά το 41% των βουλευτών επαναστάτησε.

Οι φόβοι των Τόρις ότι ο Τζόνσον θα μπορούσε να τους κοστίσει τις επόμενες εκλογές έχουν αυξηθεί από νέες δημοσκοπήσεις, που υποδηλώνουν ότι το κόμμα είναι αντιμέτωπο με ήττα σε δύο ειδικές ψηφοφορίες στις 23 Ιουνίου.

Η πρώτη αφορά την έδρα στο Wakefield, η οποία «ανήκει» ιστορικά στους ψηφοφόρους του Εργατικού Κόμματος στη βόρεια Αγγλία. Την Κυριακή,  δημοσκόπηση της JL Partners έβλεπε τους Εργατικούς 20 μονάδες μπροστά.

Οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν επίσης ήττα σε ξεχωριστές ενδιάμεσες εκλογές στο Tiverton και στο Honiton στη νοτιοδυτική Αγγλία. Οι bookmakers βάζουν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ως φαβορί για να κατακτήσουν το προπύργιο των Τόρις. Και οι δύο ψηφοφορίες προκλήθηκαν από την παραίτηση των βουλευτών των Τόρις, λόγω διαφορετικών σεξουαλικών σκανδάλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v