Κινδυνεύει η πλειοψηφία Μακρόν στο γαλλικό κοινοβούλιο

Οριακή η νίκη του συνασπισμού του Γάλλου Προέδρου που απειλείται με απώλεια της πλειοψηφίας ενόψει του 2ου γύρου της προσεχούς Κυριακής. Ο αριστερός Μελανσόν αναδεικνύεται δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη. Οι επιπλοκές της κάλπης.

Κινδυνεύει η πλειοψηφία Μακρόν στο γαλλικό κοινοβούλιο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει μια εβδομάδα για να πείσει τους ψηφοφόρους να του δώσουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αμφιλεγόμενες κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.

Το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του είναι πιθανό να παραμείνουν το μεγαλύτερο μπλοκ στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, σύμφωνα με τον μέσο όρο πέντε δημοσκόπων με βάση τον πρώτο γύρο ψηφοφοριών της Κυριακής, μεταδίδει το Bloomberg. Αλλά η πλειοψηφία του πιθανότατα θα συρρικνωθεί δραματικά. Η ομάδα που ηγείται ο 44χρονος κεντρώος αναμένεται να κερδίσει από 262 έως 301 έδρες. Συνολικά απαιτούνται 289 βουλευτές για την απόλυτη πλειοψηφία.

«Μόνο μια σαφής και ισχυρή πλειοψηφία θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που επιβαρύνουν την καθημερινή ζωή του γαλλικού λαού και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν σε ομιλία της μετά το κλείσιμο των εκλογών.

Η αριστερή συμμαχία του Ζαν Λουκ Μελανσόν βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ με 164-208 έδρες. Η ακροδεξιά θα λάβει 17-36, ενώ οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι πιθανότατα θα πάρουν τουλάχιστον 40.

Με απόλυτη πλειοψηφία, ο Μακρόν θα μπορούσε να προωθήσει το σχέδιό του για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των φόρων. Χωρίς αυτή, η κυβέρνηση θα αναγκάζεται συχνά να συγκεντρώσει επιπλέον ψήφους για να περάσει νόμους, είτε σχηματίζοντας κάποιον συνασπισμό είτε αντλώντας ψήφους κατά περίπτωση. Αυτό το σενάριο θα απαιτούσε, τουλάχιστον, παραχωρήσεις και ο σχηματισμός συνασπισμού θα μπορούσε να σημαίνει την παροχή περισσότερων υπουργικών θέσεων σε αντίπαλα κόμματα για να εδραιωθεί η συνεργασία.

Ο Μακρόν αντιμετωπίζει και άλλους κινδύνους. Εάν η συμμαχία του Μελανσόν συγκεντρώσει 185 βουλευτές, θα μπορεί να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Θα μπορεί επίσης να ζητήσει κοινοβουλευτικές έρευνες.

Το κόμμα της Λεπέν θα μπορούσε επίσης να αναδειχθεί σε «ταραχοποιός» δύναμη. Φαίνεται έτοιμο να εξασφαλίσει «επίσημο νομοθετικό καθεστώς» που σημαίνει ότι θα μπορεί να επηρεάζει τις επιτροπές και να έχει καθορισμένο χρόνο για να εκφράσει τις απόψεις του, ένα σημαντικό βήμα στη δεκαετή προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να φέρει το κόμμα στο επίκεντρο της γαλλικής πολιτικής.

Οι βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας δεν συνδέονται με το ποσοστό των ψήφων που λαμβάνει κάθε κόμμα. Αν και το κόμμα της έλαβε περίπου το 20% των συνολικών ψήφων, με βάση την καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών με καταμετρημένο το 87% των ψηφοφόρων, η Εθνική Συσπείρωση αναμένεται να λάβει μόνο 5% των εδρών στο κοινοβούλιο. Η ομάδα που υποστηρίζει τον Μακρόν, που ονομάζεται Ensemble! πήρε περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών ψήφων, ενώ τα κόμματα με επικεφαλής τον Μελανσόν συγκέντρωσαν περίπου το 24% του συνόλου.

Το ακριβές αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου στις 19 Ιουνίου είναι δύσκολο να προβλεφθεί, καθώς δεν είναι πάντα σαφές ποιον θα ψηφίσουν οι υποστηρικτές των ηττημένων υποψηφίων.

Ο Μακρόν θα μπορούσε να καταλήξει να αναγκαστεί να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του, καθώς υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού για την ΕΕ, Κλεμέν Μπον, πασχίζουν να εκλεγούν και θα χάσουν τις θέσεις τους αν δεν το καταφέρουν.

Ο Μελανσόν ήρθε τρίτος στις προεδρικές εκλογές. Αλλά η τύχη του αντιστράφηκε αφού κομμουνιστές, σοσιαλιστές και πράσινοι συσπειρώθηκαν γύρω του για να σχηματίσουν το Nupes που επισκίασε τη Λεπέν για να γίνει ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Μακρόν.

Ο 70χρονος ηγέτης της γαλλικής αριστεράς έχει επανειλημμένα καλέσει τους ψηφοφόρους του να προσέλθουν δυναμικά ώστε το Nupes να γίνει το μεγαλύτερο μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι ο Μακρόν θα αναγκαστεί να τον τοποθετήσει τότε πρωθυπουργό. Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν θα το κάνει - αν και οι Γάλλοι πρόεδροι έχουν την τάση να επιλέγουν ως αρχηγό της κυβέρνησης κάποιο πρόσωπο από τη νέα πλειοψηφία της Βουλής.

Γύρω στις 10 το βράδυ της Κυριακής στο Παρίσι, το επίπεδο της αποχής ήταν περίπου 1 μονάδα υψηλότερο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, στο επίπεδο ρεκόρ 52,3%, σύμφωνα με τον μέσο όρο πέντε δημοσκόπων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v