Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Το Ντονμπάς «θα ακούσει μια βρετανική έκκληση» για τους καταδικασμένους

Το Λονδίνο δεν έχει επικοινωνήσει με τη Μόσχα για το θέμα, υποστηρίζεται. Φόβοι για ντε φάκτο αναγνώριση της αποσχισθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ». Οι κινήσεις Βρετανίας και Ουκρανίας.

Ρωσία: Το Ντονμπάς «θα ακούσει μια βρετανική έκκληση» για τους καταδικασμένους

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα Τρίτη πως είναι «σίγουρο» ότι οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία ηγέτες των αυτονομιστών στο Ντονμπάς θα είναι πρόθυμοι να ακούσουν μια έκκληση από τη Βρετανία για την τύχη των δύο Βρετανών που καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή πολεμούσαν για την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη πως το Λονδίνο δεν έχει επικοινωνήσει με τη Μόσχα για το θέμα.

Δικαστήριο στην αποσχισθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» (DPR) στην ανατολική Ουκρανία καταδίκασε την περασμένη εβδομάδα σε θάνατo τους Βρετανούς Άιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και τον Μαροκινό Μπραχίμ Σααντούν, λέγοντας πως είναι ένοχοι για «μισθοφορικές δραστηριότητες».

Οι οικογένειές τους αρνούνται πως οι τρεις άνδρες, που είχαν συμβόλαιο με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ήταν μισθοφόροι.

Η Βρετανία αρνείται μέχρι τώρα δημόσια να εγείρει το θέμα με τις αρχές της DPR.

Η περιφέρεια, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας, ενώ η Ρωσία την έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος. Η απευθείας επικοινωνία με τους ηγέτες της DPR μπορεί να θεωρηθεί ως ντε φάκτο αναγνώριση.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε πως ο καλύτερος δρόμος για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των Άσλιν και Πίνερ είναι «μέσω των Ουκρανών», αλλά ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί».

Το Λονδίνο αποκαλεί τις καταδίκες σε θάνατο «δήθεν απόφαση», λέγοντας πως οι διαδικασίες έμοιαζαν με μια σοβιετικής εποχής δίκη-παρωδία.

Οι αρχές στην DPR δήλωσαν πως οι άνδρες έχουν ένα μήνα για να ασκήσουν έφεση. Οι δικηγόροι τους είπαν πως θα το κάνουν και το Κίεβο δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v