Σε χαμηλό διετίας έναντι του δολαρίου κατρακυλά η στερλίνα

Η πτώση του βρετανικού νομίσματος αγγίζει το 11% μέσα στο 2022, ενώ η αγοραστική δύναμη στη χώρα βυθίζεται σε ιστορικό χαμηλό. Στο ίδιο τέμπο σιγοντάρουν οι επικείμενες αποφάσεις για αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ και Βρετανίας.

Σε χαμηλό διετίας έναντι του δολαρίου κατρακυλά η στερλίνα

Στο χαμηλότερο σημείο έναντι του δολαρίου από τον Μάρτιο του 2020 βυθίστηκε η στερλίνα, καθώς οι traders διαπιστώνουν ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE) και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) όσον αφορά τους κύκλους αύξησης των επιτοκίων.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,6%, στο 1,2064 δολάριο, καταγράφοντας απώλειες σχεδόν 11% μέσα στο έτος. Η στερλίνα δέχεται πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου, μετά την άνω του αναμενομένου αύξηση του αμερικανικού πληθωρισμού τον Μάιο και τις εκτιμήσεις για πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed αυτή την εβδομάδα.

Η στερλίνα υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Μάρτιο του 2020

Οι ανησυχίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανώς θα υιοθετήσει πιο προσεκτική προσέγγιση για την αύξηση των επιτοκίων αυξάνονται, δεδομένου ότι τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν αιφνιδιαστική συρρίκνωση της οικονομίας τον Απρίλιο. Η στερλίνα αντιμετωπίζει επίσης πολιτικούς κινδύνους, κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας για την τύχη της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Την τρέχουσα εβδομάδα θα μπορούσαν να φανούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις των κεντρικών τραπεζών, καθώς τόσο η Fed όσο και η BOE ανακοινώνουν αποφάσεις για τα επιτόκια. Η Nomura International εκτιμά ότι οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας θα αποφύγουν πιο επιθετικές πιέσεις, όπως μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, εστιάζοντας στη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη, τη στιγμή μάλιστα που οι αμοιβές στη χώρα σημειώνουν χαμηλό 20ετίας.

«Εάν η σχέση μεταξύ επιτοκίων και αγορών συναλλάγματος διατηρηθεί», δηλώνει ο Simon Harvey, αναλυτής στη Monex Europe, «η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα προκαλέσει περαιτέρω πτώση της στερλίνας, αλλά είναι μεγάλο αυτό το "αν", δεδομένου του πόσο αποσυνδεδεμένα είναι τα επιτόκια από τα μηνύματα της ίδιας της Τράπεζας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v