Εχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Βουλή ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος καλείται να βρει συμμάχους τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν ότι θα μείνουν στην αντιπολίτευση. Εντυπωσιακή άνοδος των βουλευτών της ακροδεξιάς. Περισσότερες έδρες και για την αριστερά του Μελανσόν.

Εχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Βουλή ο Μακρόν

Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται να χάνει την απόλυτη πλειοψηφία τη γαλλική Βουλή. Οπως μεταδίδει το France24, τα τελικά στοιχεία που παρείχε το υπουργείο Εσωτερικών δίνουν στον συνασπισμό του Μακρόν 245 από τις 577 έδρες. Απέχει δηλαδή 44 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ χάνει περισσότερες από 100 έδρες σε σχέση με τις 346 που κατείχε μέχρι τις χθεσινές εκλογές. 

Έτσι, το νομοθετικό σώμα της Γαλλίας μένει χωρίς πλειοψηφικό κόμμα, κατάσταση πρωτοφανής στην Πέμπτη Δημοκρατία, η οποία εγείρει σημαντικά ερωτήματα ως προς το αν ο Μακρόν θα μπορέσει να υλοποιήσει την ατζέντα του και ιδιαίτερα τα μεγάλα και αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. 

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν με το κλείσιμο της κάλπης του β' γύρου (IFOP) θα κέρδιζε μεταξύ 210-250 εδρών (αντί για 289 που χρειάζονταν). 

Η αριστερή πτέρυγα Μελανσόν φαίνεται να παίρνει 150-180 έδρες και η άκρα δεξιά της Λεπέν 80 έως 100. Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνουν μεταξύ 60 και 70 έδρες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της IPSOS ο Μακρόν θα λάβει 224 από τις 577 έδρες του κοινοβουλίου και η αριστερά 149 έδρες. Η Ακρα Δεξιά παίρνει 89 έδρες, οι συντηρητικοί 78. 

Από τα παραπάνω στοιχεία η μεγάλη έκπληξη είναι οι έδρες που κερδίζει η ακροδεξιά με την Μαριν Λεπέν, φθάνοντας σε πρωτόγνωρο αριθμό εδρών. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό αλλά και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Πρόεδρος Μακρόν.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα «πιάσει δουλειά» από αύριο Δευτέρα με σκοπό να προσεγγίσει πιθανούς εταίρους ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Θα σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά ενέχει κινδύνους για τη χώρα δήλωσε. Επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι πολίτες ζητούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει με αίσθηση ενότητας τα προβλήματά τους, η Γαλλίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη, ως «κεντρική πολιτική δύναμη» θα επιδιώξει να υπάρξει μία «πλειοψηφία δράσης» με «ποικίλες ευαισθησίες».

Τόνισε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα υποβάλει τις προτάσεις της για μία σειρά από ζητήματα όπως η ενίσχυση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στην υγεία, την παιδεία

Ο ασκών χρέη προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών δείχνουν ότι ο γαλλικός λαός ψήφισε για να βάλει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη μειοψηφία. «Έχουμε ένα γαλάζιο κύμα σε όλη τη χώρα, το αποψινό μάθημα είναι ότι ο λαός έκανε τον Μακρόν πρόεδρο της μειοψηφίας», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά στο τηλεοπτικό κανάλι TF1. «Η αλαζονεία του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, η περιφρόνηση του για τον γαλλικό λαό και η δική του ανικανότητα για την ασφάλεια και την αγοραστική δύναμη τον έκαναν πρόεδρο μειοψηφίας», είπε ο Μπαρντελά, χαιρετίζοντας την αύξηση της δύναμης του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

«Εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ο ηγέτης της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές της αριστερής συμμαχίας NUPES. Ο Μελανσόν τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε. Για την αριστερά, πάντως, που κατέβηκε ενωμένη στις εκλογές έπειτα από πολλές δεκαετίες, η επιτυχία αυτή είναι γλυκόπικρη, αφού δεν κατάφερε τον εκπεφρασμένο στόχο της, τη «συγκατοίκηση» με τον Μακρόν, όπως φιλοδοξούσε.

Οπως σημειώνει το Reuters με το κοινοβούλιο χωρίς καθαρή πλειοψηφία ανοίγει μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που θα απαιτήσει έναν βαθμό κατανομής της εξουσίας μεταξύ κομμάτων, κάτι που δεν έχει δει η Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες, διαφορετικά θα οδηγήσει σε πολιτική παράλυση και πιθανά νέες εκλογές.

Η ικανότητα του Μακρόν να επιδιώξει περαιτέρω μεταρρύθμιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να συσπειρώσει τους μετριοπαθείς εκτός της συμμαχίας του τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερά.

Με τον Γάλλο Πρόεδρο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία υπάρχει η επιλογή να επιδιώξει συμμαχία με τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους ή να προχωρήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας που θα πρέπει να διαπραγματευτεί νόμους με άλλα κόμματα κατά περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε απόψε ότι το κόμμα του θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούνταν πιθανοί σύμμαχοι, τους οποίους θα μπορούσε να προσεγγίσει ο Μακρόν για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. 

Οπως αναμένονταν οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη αποχή. Εως τις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 Ελλάδας) είχε ψηφίσει μόνο το 38,11% των Γάλλων, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του πρώτου γύρου της προηγούμενης Κυριακής, όπου είχε ψηφίσει το 39,4% Είναι ωστόσο μεγαλύτερο από το ποσοστό του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2017, οπότε είχε ψηφίσει το 35,3%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η αποχή εκτιμάται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι της τάξης του 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v