Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν: Εφικτός ο σχηματισμός πλειοψηφίας παρά τις διαιρέσεις

Ολοι οι αρχηγοί κομμάτων με τους οποίους συνομίλησα θέλουν να αποφύγουν το πολιτικό αδιέξοδο, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Απηύθυνε έκκληση για έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης με συμμαχίες και συμβιβασμούς.

Μακρόν: Εφικτός ο σχηματισμός πλειοψηφίας παρά τις διαιρέσεις

Δεν μπορώ να αγνοήσω τις διαιρέσεις που επηρεάζουν τη χώρα μας μετά τις εκλογές της Κυριακής, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα του προς το γαλλικό έθνος, τονίζοντας ότι καμία πολιτική παράταξη δεν μπορεί πλέον να ψηφίζει νόμους από μόνη της.

Άκουσα το μήνυμα των εκλογών ότι η χώρα χρειάζεται μια αλλαγή, διαμήνυσε.

Ο Μακρόν εκτίμησε, ωστόσο, ότι θα είναι εφικτό να σχηματιστεί μια πολιτική πλειοψηφία. Όπως ανέφερε, όλοι οι αρχηγοί κομμάτων με τους οποίους συνομίλησε εξέφρασαν τη βούληση να αποφύγουν το πολιτικό αδιέξοδο. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, υπογράμμισε ότι θέλει να σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Έχω εμπιστοσύνη ότι όλοι θα δράσουν σύμφωνα με το αίσθημα καθήκοντός τους απέναντι στη χώρα» πρόσθεσε. 

Πρέπει να μάθουμε να κυβερνούμε και να φτιάχνουμε νόμους με διαφορετικό τρόπο, υπογράμμισε ο Μακρόν, λέγοντας ότι απαιτούνται νέες συμμαχίες και συμβιβασμοί.  

Ο ίδιος διαμήνυσε πως είναι διατεθειμένος να διευρύνει την παράταξή του αλλά και να υιοθετεί αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, «θα χρειαστεί τις επόμενες ημέρες να διευκρινιστεί το μερίδιο ευθύνης και συνεργασίας όλων των κομμάτων της Εθνοσυνέλευσης με την προεδρική πλειοψηφία», ώστε να προωθηθούν «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να δημιουργεί περισσότερο πλούτο και να καινοτομεί […]. Θα χρειαστεί να οικοδομήσουμε συμβιβασμούς με απόλυτη διαφάνεια, ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ξεκινώντας από την προεδρική πλειοψηφία», τόνισε. Τέλος, έκανε αναφορά σε αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και σε πρόσφατες πρωτοβουλίες του για την αγοραστική δύναμη και την καλύτερη αμοιβή της εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v