Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπούλαρντ (Fed): Δεν βλέπω ύφεση στις ΗΠΑ

Υπερβολικούς κρίνει τους φόβους για ύφεση ο πρόεδρος της Τράπεζας του Σεντ Λούις, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης. Επανέλαβε το αίτημα για νέες «εμπροσθοβαρείς» αυξήσεις επιτοκίων.

Μπούλαρντ (Fed): Δεν βλέπω ύφεση στις ΗΠΑ

Oι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ είναι υπερβολικοί, δήλωσε o Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις, εκτιμώντας ότι οι καταναλωτές έχουν μαζέψει μετρητά από τον καιρό της πανδημίας και ότι η επέκταση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

«Πιστεύω ότι θα είμαστε καλά», είπε σε ομιλία του στη Ζυρίχη την Παρασκευή. «Είναι κάπως πρόωρο να γίνει συζήτηση σχετικά με πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ».

Ο Μπούλαρντ επανέλαβε το αίτημά του για περαιτέρω εμπροσθοβαρείς αυξήσεις επιτοκίων με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι στα τέλη Ιουλίου θα πέσει στο τραπέζι άλλη μια αντίστοιχη κίνηση αυτού του μεγέθους.

Ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων έχει αρχίσει να προβλέπει ύφεση στις ΗΠΑ, ο Μπούλαρντ ισχυρίζεται ότι είμαστε «στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης ή και της επέκτασης, πέρα από την ανάκαμψη. Θα ήταν ασυνήθιστο σ' αυτό το στάδιο να επιστρέψουμε σε ύφεση».

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιβραδύνουν την οικονομία, αλλά πρόκειται για μάλλον μέτρια επιβράδυνση», πρόσθεσε στη συζήτηση που διοργάνωσε η UBS.

Ο Μπούλαρντ τόνισε ότι τα νοικοκυριά, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της οικονομίας των ΗΠΑ, συνεχίζουν να ξοδεύουν χάρη στις αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Τα νοικοκυριά έχουν αρκετά να ξοδέψουν στο μέλλον», είπε. «Διαθέτουν ακόμη 3,5 τρισ. δολάρια από τη βοήθεια που έλαβαν λόγω Covid. Με άλλα λόγια, πόσο της τάξης του 10% του ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Η αγορά εργασίας «είναι πολύ ισχυρή», με περίπου δύο θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο εργαζόμενο, είπε ο Μπούλαρντ, και οι μισθοδοσίες τρέχουν με ρυθμό υψηλότερο από το κανονικό. 

Πάντως δεν αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Fed που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, αν και ήταν από τους πιο επιθετικούς αξιωματούχους.

Οι ηγέτες της Fed φαίνεται να τάσσονται υπέρ νέας αύξησης επιτοκίων. Η κυβερνήτης της Fed Μισέλ Μπάουμαν είπε την Πέμπτη ότι υποστήριξε την αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και τον επόμενο μήνα, με προοπτική νέων αυξήσεων κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης μέχρι να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές. Ο κυβερνήτης Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε επίσης ότι θα υποστηρίξει άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο.

Ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του έχουν στραφεί επιθετικά για να καταπολεμήσουν τον πιο θερμό πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, εν μέσω κριτικής ότι άφησαν τη νομισματική πολιτική πολύ χαλαρή για καιρό, καθώς η οικονομία ανέκαμψε από τον Covid-19. Αύξησαν τα επιτόκια κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες φέτος και προβλέπουν περαιτέρω σωρευτική σύσφιξη περίπου 1,75 μονάδες  το 2022.

Ο Μπούλαρντ, πρόεδρος της τράπεζας του Σεντ Λούις από το 2008, υπήρξε από τους πρώτους υπέρμαχους της επιθετικής στάσης για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, όσο η επιτροπή αμφιταλαντευόταν έως ότου υιοθέτησε την άποψή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v