Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λευκός καπνός» για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους». Λάβαμε δεσμεύσεις για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τόνισε η Άγκυρα. Το ΝΑΤΟ κατορθώνει πάντα να βρει κοινό έδαφος, διαμήνυσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Λευκός καπνός» για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Φινλανδός πρόεδρος τόνισε ότι οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι η Τουρκία εξασφάλισε δέσμευση για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων βημάτων για την απέλαση όσων έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία. Όπως ανέφερε, θα συγκροτηθεί κοινός μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών. Επιπρόσθετα, σημείωσε η τουρκική προεδρία, οι τρεις χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε από την πλευρά του ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες της Τουρκίας, μεταξύ άλλων και για τις εξαγωγές όπλων και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. 

Το ΝΑΤΟ κατορθώνει πάντα να βρίσκει κοινό έδαφος και να επιλύει τις διαφορές, υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνόδου η οποία θα διαρκέσει από την Τρίτη έως και την Πέμπτη.

Δεν απαριθμούνται πρόσωπα

Το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν σήμερα η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία για να επιβεβαιώσουν την τουρκική υποστήριξη στην προσπάθεια των σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν, δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στους δημοσιογράφους.

Ο Νιινίστο είπε ότι το μνημόνιο, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αργότερα, περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.

Δεν υπήρξαν αιτήματα στις ΗΠΑ

Η Τουρκία δεν έκανε "κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς" προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας θα δώσει "ισχυρή ώθηση" στην ενότητα της Δύσης, δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v