Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν: Το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Υπέρ του εξοπλισμού της Τουρκίας με νέα μαχητικά τάχθηκε ανοικτά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Εκτίμησε μάλιστα ότι το συμβόλαιο θα πάρει και την έγκριση του Κογκρέσου. Αντιδράσεις δυο Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

Μπάιντεν: Το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πουλήσουν αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν, μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Όπως μάλιστα δήλωσε, πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα δώσει την έγκρισή του για την πώληση.

Ο πλανητάρχης ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει τις επόμενες ημέρες επιπρόσθετο οπλισμό 800 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία. «Θα στηρίξουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», είπε.

Με σκληρή ανακοίνωση απαντούν οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης στη στήριξη που παρείχε ο Αμερικάνος Προέδρος Τζο Μπάιντεν στο ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι δυο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Τις επόμενες ημέρες θα κορυφωθούν οι αντιδράσεις με την κατάθεση της τροπολογίας που θα βάζει εμπόδια στην πώληση των F-16 και γενικότερα το κλίμα στο Κογκρέσο ανεξαρτήτως τροπολογίας παραμένει αρνητικό. Δεν υπάρχει έως αυτή την στιγμή που μιλάμε καμία ένδειξη ότι έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις των αρμοδίων επιτροπών κάτι που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Λευκός Οίκος γνωρίζει καλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v