Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα 54% στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Ιούνιο

«Μαύρος» Ιούνιος για την αγορά ενέργειας στην Ευρώπη στον απόηχο των περικοπών στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1. Στο τραπέζι η διάσωση του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού Uniper από την κυβέρνηση.

Αλμα 54% στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Ιούνιο

H τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατέγραψε τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο καθώς η Ρωσία περιέκοψε τις ροές από τον αγωγό Nord Stream 1.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων αναφοράς ενισχύθηκαν ως και 7% την Πέμπτη, ανεβάζοντας τη συνολική άνοδο τον Ιούνιο στο 54%.

Ο αντίκτυπος της μείωσης των ροών ρωσικού φυσικού αερίου γίνεται αισθητός στο σύνολο της οικονομίας της ευρωζώνης, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και πλήττοντας τη βιομηχανία. 

Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper συζητά πιθανή διάσωση από την κυβέρνηση καθώς από τα μέσα Ιουνίου και έπειτα η Gazprom παραδίδει μόνο το 40% των όγκων που προβλέπονται από τα συμβόλαια, αναγκάζοντας την εταιρεία κοινής ωφέλειας να αγοράζει περισσότερες ποσότητες στην αγορά spot. 

Σε κίνδυνο μπορεί να βρίσκονται και άλλες εταιρείες κοινής ωφέλειας. H Citigroup προειδοποίησε ότι η Γερμανία πρέπει να αφήσει τις εταιρείες να μεταβιβάσουν τα υψηλότερα κόστη στους καταναλωτές διαφορετικά θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή αγορά. Η κίνηση θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη οξεία κρίση ακρίβειας. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι έτοιμη να βοηθήσει. 

Η τιμή του ολλανδικού προθεσμιακού συμβολαίου του φυσικού αερίου έκλεισε 3,1% υψηλότερα την Πέμπτη στα 144,5 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ η τιμή του βρετανικού συμβολαίου ενισχύθηκε 1,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v