Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 25% στην άντληση κεφαλαίων για τις εταιρείες το α' εξάμηνο της χρονιάς

Οι επιχειρήσεις άντλησαν παγκοσμίως 4,9 τρισ. δολάρια μέσω νέων ομολόγων, δανείων και μετοχών, από 6,6 τρισ. που είχαν συγκεντρώσει τους πρώτους έξι μήνες του 2021.

Βουτιά 25% στην άντληση κεφαλαίων για τις εταιρείες το α εξάμηνο της χρονιάς

Υποχώρησε απότομα το πρώτο εξάμηνο του 2022 η άντληση κεφαλαίων των εταιρειών, καθώς η καταιγίδα που χτυπάει τις χρηματοπιστωτικές αγορές άφησε τους τραπεζίτες και τους επικεφαλής οικονομικών εταιρειών επιφυλακτικούς όσον αφορά την έκδοση νέων μετοχών και ομολόγων.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι επιχειρήσεις άντλησαν παγκοσμίως 4,9 τρισ. δολάρια μέσω νέων ομολόγων, δανείων και μετοχών το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταγράφοντας μείωση κατά 25% από τα 6,6 τρισ. δολάρια που συγκεντρώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021, σε μία περίοδο-ρεκόρ, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Refinitiv.

Το κλίμα στις κεφαλαιαγορές υπογραμμίζει μια ισχυρή μετατόπιση από την πληθωρικότητα στον φόβο φέτος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σφίγγουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να μετριάσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προέκυψαν από τα lockdown στην Κίνα επέτειναν αυτές τις πιέσεις, όπως και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -καταγράφηκε συμπίεση των αποθεμάτων εμπορευμάτων και ώθηση των τιμών του πετρελαίου υψηλότερα.

Οι τρεις μήνες μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου αντιπροσώπευαν ένα τρίμηνο «Ω, Θεέ μου», είπε ο Alex Veroude, επικεφαλής επενδύσεων για σταθερό εισόδημα στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Insight Investment.

«Το πρώτο τρίμηνο συνειδητοποιήσαμε ότι τα επιτόκια ανέβαιναν και ο πόλεμος στην Ευρώπη ήταν προφανώς κακός. Πιθανότατα είχαμε πολλά από τα ίδια πράγματα που συμβαίνουν και τώρα, αλλά αυτό το τρίμηνο συνειδητοποιήσαμε πόσο συνδεδεμένα είναι όλα μαζί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v