Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθωρισμός-σοκ στην Ελλάδα τον Ιούνιο, στο 12%

Αλμα 8,6% για τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat. Αρνητική πρωτιά για την ενέργεια, ακολουθούν τα τρόφιμα.

Πληθωρισμός-σοκ στην Ελλάδα τον Ιούνιο, στο 12%

Νέα έκρηξη τιμών καταγράφει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή στη χώρα μας, καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 12% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή της.

Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, έναντι προσδοκίας των οικονομολόγων για άνοδό τους κατά 8,5%. Η κίνηση ενισχύει τις εκκλήσεις για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας έφτασε στο 10,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σύμφωνα με τη Eurostat και στο 11,3%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Την ίδια ώρα, στην ευρωζώνη τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αυξηθεί κατά 8,1% ετησίως.

Τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν μια κλιμακούμενη πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλο το νομισματικό μπλοκ των 19 μελών, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία σε νέα ιστορικά υψηλά. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου, σημείωσε επιβράδυνση μόνο χάρη στις περικοπές στους φόρους καυσίμων και στις εκπτώσεις στα δημόσια μέσα μεταφοράς, που είναι προσωρινές. Στην περιοχή της Βαλτικής, η αύξηση των τιμών ξεπέρασε το 20%.

Η ΕΚΤ κατηγορεί την αύξηση του ενεργειακού κόστους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ αυτή η αμείλικτη άνοδος των τιμών έχει διευρυνθεί, ο δείκτης πληθωρισμού, που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα, μειώθηκε στο 3,7% τον Ιούνιο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).

Οι αποδόσεις του 2ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου, οι οποίες είναι οι πιο ευαίσθητες στις μεταβολές των επιτοκίων, αυξήθηκαν τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,69%, ενώ οι χρηματαγορές στοιχηματίζουν 151 μονάδες βάσης αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, σε σύγκριση με τις 146 την Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v