Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βundesbank κατά ΕΚΤ για τη στήριξη του Νότου

Αν δοθεί βοήθεια στις χώρες του Νότου θα πρέπει να είναι αυστηρά προσωρινή και να διατηρεί την πίεση στις κυβερνήσεις για εφαρμογή βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών, τόνισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

Βundesbank κατά ΕΚΤ για τη στήριξη του Νότου

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΚΤ ενάντια στις προσπάθειες μείωσης του κόστους δανεισμού των χωρών του Νότου, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να είχε διαφωνήσει με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση.

Η ΕΚΤ υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να αγοράσει περισσότερα ομόλογα από τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα για να περιορίσει το spread ανάμεσα στις αποδόσεις των ομολόγων τους και των γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Αλλά ο Νάγκελ υποστήριξε ότι η στήριξη αυτή θα έπρεπε να δίνεται μόνο σε έκτακτες συνθήκες και με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις και διάρκεια. Διαφορετικά η ΕΚΤ κινδυνεύει σύμφωνα με τον γερμανικό κεντρικό τραπεζίτη να στείλει το μήνυμα ότι θα διασφαλίζει πάντοτε ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

«Θα προειδοποιούσα λοιπόν ενάντια στο να χρησιμοποιούμε εργαλεία της νομισματικής πολιτικής για να μειώσουμε τα ασφάλιστρα κινδύνου, καθώς είναι ουσιαστικά αδύνατο να διαπιστώσουμε με βεβαιότητα κατά πόσον ένα μεγαλύτερο spread είναι δικαιολογημένο» τόνισε.

Πρόκειται για την πιο ευθεία καταδίκη της πολιτικής της ΕΚΤ από τον Νάγκελ από τότε που αντικατέστησε τον Γιενς Βάιντμαν στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας στις αρχές του 2022 και ενδέχεται να σηματοδοτεί μια πιθανή αναβίωση της κόντρας ανάμεσα στην ΕΚΤ και τη Γερμανία.

Ο Νάγκελ υπογράμμισε ότι αν τελικά δοθεί στήριξη στις χώρες του Νότου, θα πρέπει να είναι «αυστηρά προσωρινή» και να διατηρεί την πίεση στις κυβερνήσεις για την εφαρμογή βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η στήριξη πρέπει να δικαιολογείται αποκλειστικά με όρους νομισματικής πολιτικής.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι η βασική προτεραιότητα της ΕΚΤ δεν είναι ο κατακερματισμός της νομισματικής πολιτικής αλλά η καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι οι προγραμματισμένες αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να μην είναι επαρκείς.

Η ΕΚΤ σχεδιάζει την πρώτη αύξηση επιτοκίων της τελευταίας δεκαετίας αυτόν τον μήνα προτού προχωρήσει σε νέες κινήσεις για να οδηγήσει το επιτόκιο σε «ουδέτερο» επίπεδο, το οποίο ούτε επιβραδύνει ούτε τονώνει την ανάπτυξη.

«Ακόμα και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να φέρει το μεσοπρόθεσμο outlook των τιμών σε ευθυγράμμιση με τον στόχο του 2%» σημείωσε. «Μια συσταλτική νομισματική πολιτική ίσως είναι αναγκαία για να επιτευχθεί αυτό, τουλάχιστον προσωρινά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v