Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκίνησε η απεργία στον κλάδο πετρελαίου-φυσικού αερίου στη Νορβηγία

Η απεργία, με την οποία οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις μισθών και αποζημιώσεις για την ανοδική πορεία του πληθωρισμού, πραγματοποιείται σε μία περίοδο αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ξεκίνησε η απεργία στον κλάδο πετρελαίου-φυσικού αερίου στη Νορβηγία

Οι εργαζόμενοι σε υπεράκτιες γεωτρήσεις στη Νορβηγία άρχισαν σήμερα απεργία, η οποία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως δήλωσε στο Reuters το σωματείο που οργάνωσε την απεργιακή κινητοποίηση.

Η απεργία, με την οποία οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις μισθών και αποζημιώσεις για την ανοδική πορεία του πληθωρισμού, πραγματοποιείται σε μία περίοδο αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να είναι ουσιαστικά περιορισμένη, μετά τις μειώσεις στις ρωσικές εξαγωγές. “Η απεργία άρχισε,” δήλωσε σε μία συνέντευξη ο Αούντουν Ίνγκβαρτσεν, επικεφαλής της ένωσης εργαζομένων Lederne.

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί “στενά” τις εξελίξεις, ενώ μπορεί να παρέμβει και να σταματήσει την απεργία, αν προκύψουν ειδικές συνθήκες. Από σήμερα η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθεί κατά 89.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (boepd), από τα οποία η παραγωγή φυσικού αερίου καταγράφεται στα 27.500 boepd, σύμφωνα με τη διεθνή ενεργειακή εταιρία Equinor.

Από αύριο η απεργία θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παραγωγή φυσικού αερίου κατά 292.000 ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου boepd ημερησίως ή σε ποσοστό 13% επί της συνολικής ημερήσιας παραγωγής, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Norwegian Group (NOG).

Η παραγωγή πετρελαίου από αύριο θα μειωθεί κατά 130.000 βαρέλια ημερησίως, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 6,5% της ημερήσιας παραγωγής στη Νορβηγία, σύμφωνα με έναν υπολογισμό του Reuters. Αν η απεργιακή κινητοποίηση κλιμακωθεί μέχρι το Σάββατο, η παραγωγή φυσικού αερίου θα μειωθεί περίπου κατά 25%, ενώ η παραγωγή πετρελαίου θα μειωθεί περίπου κατά 15%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Οι εξελίξεις για το επίπεδο της παραγωγής δρομολογούνται από τις αποφάσεις που θα λάβει η Equinor. Η ίδια εταιρία δεν στάθηκε δυνατό να σχολιάσει την τελευταία κλιμάκωση της απεργιακής κινητοποίησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v