Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόρο στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών ζητεί από τον Μακρόν η Αριστερά

Αίτημα να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών με φόρο 25% επί των κερδών εταιρειών ενέργειας και μεταφορών. Ακόμη ένα κρας τεστ για τη γαλλική κυβέρνηση, που επί της αρχής αντιτίθεται στην αύξηση της φορολόγησης εταιρειών. Μέτρα €25 δισ. στα σκαριά.

Φόρο στα υπερκέρδη των πετρελαϊκών κολοσσών ζητεί από τον Μακρόν η Αριστερά

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να επιβάλει έκτακτο φόρο στους κολοσσούς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των μεταφορών, ούτως ώστε να χρηματοδοτήσει το νομοσχέδιό του που αποσκοπεί στην προστασία της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Η αριστερή συμμαχία, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα κομμάτων στην Εθνοσυνέλευση, πρότεινε την Τρίτη έκτακτο φόρο 25% στα «υπερκέρδη» εταιρειών όπως η Total, η Engie και η ναυτιλιακή CMA-CGM, αναφέρει το Bloomberg. 

«Τα κόστη για τις εταιρείες είναι σταθερά», είπε ο Σεντρίκ Ντουράντ, οικονομολόγος που έχει επεξεργαστεί το πρόγραμμα του αριστερού συνασπισμού. «Όταν οι τιμές αυξάνονται, τα κόστη τους δεν αυξάνονται (εκτός από την ενέργεια που χρησιμοποιούν), ενώ οι τιμές που πουλούν εκτινάσσονται στα ύψη. Εξού τα υπερβολικά κέρδη».

Παρόμοιο αίτημα έκανε τον περασμένο μήνα και η ηγέτις των εθνικιστών Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας έχει επίσης σημαντική δύναμη στη βουλή, περιγράφοντας τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ως «κερδοσκόπους του πολέμου».

Τόσο ο πρόεδρος Μακρόν όσο και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης των εταιρικών φόρων. Αλλά οι αντίθετες φωνές δυναμώνουν και όχι μόνο από τη ριζοσπαστική Αριστερά και την Ακροδεξιά, καθώς η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πακέτο βοήθειας για τα νοικοκυριά που πλήττονται από την άνοδο των τιμών.

Ο Φιλίπ Μαρτίν, πρώην σύμβουλος του Μακρόν και νυν πρόεδρος του Γαλλικού Συμβουλίου Οικονομικών Αναλύσεων (CAE), είπε ότι «δεν είναι σοκαριστική» η ιδέα ενός έκτακτου φόρου.

«Αυτά τα κέρδη δεν είναι αποτέλεσμα ανταγωνιστικότητας ή επιδόσεων των εταιρειών», είπε στην εφημερίδα Le Monde. «Πέφτουν από τον ουρανό».

Το νομοσχέδιο για την «αγοραστική δύναμη» θα εισαχθεί την Πέμπτη. Είναι πιθανό να περιλαμβάνει επιδόματα για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους, επιδοτήσεις στα καύσιμα και αύξηση συντάξεων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Ο Λεμέρ είπε ότι τα μέτρα θα κοστίσουν περίπου 25 δισ. ευρώ.

Η αριστερή συμμαχία θεωρεί άτολμα τα μέτρα και θα επιδιώξει να περάσει τροπολογίες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη βουλή που θα ξεκινήσουν στις 18 Ιουλίου. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v