Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή γραμμή από τη Fed στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Σήμα για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50-75 μ.β. στέλνουν τα πρακτικά της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Προτεραιότητα ο έλεγχος και η μείωση του πληθωρισμού ακόμα και αν αυτό «κοστίσει» σε ανάπτυξη. Κλειδί το «καθαρό μήνυμα».

Σκληρή γραμμή από τη Fed στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Εμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης του πληθωρισμού έδωσαν οι αξιωματούχοι της Federal Reserve στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει επιβράδυνση μιας οικονομίας που εμφανίζεται ήδη στα πρόθυρα ύφεσης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Αυξάνοντας τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά 75 μονάδες βάσης, οι κεντρικοί τραπεζίτες σημείωσαν ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο των αυξήσεων του κόστους ζωής στα υψηλότερα επίπεδά από το 1981.

Τα μέλη είπαν ότι η συνάντηση του Ιουλίου πιθανότατα θα φέρει μια ακόμα κίνηση 50 ή 75 σημείων βάσης. «Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές δικαιολογούν τη μετάβαση σε περιοριστική πολιτική και αναγνώρισαν την πιθανότητα ότι μια ακόμη πιο περιοριστική στάση θα μπορούσε να είναι κατάλληλη εάν οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν», σημειώνεται στο έγγραφο.

Αναγνώρισαν ότι η σύσφιξη πιθανότατα θα έχει τίμημα. «Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι η πολιτικής τους θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά θεώρησαν την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% ως κρίσιμη για την επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης σε σταθερή βάση», ανέφερε η σύνοψη.

Οι αξιωματούχοι στη συνάντηση που έγινε 14-15 Ιουνίου παρατήρησαν ότι έπρεπε να προχωρήσουν στην αύξηση για να επιβεβαιώσουν στις αγορές και το κοινό ότι είναι «σοβαροί» στο θέμα της καταπολέμησης του πληθωρισμού.

«Πολλοί συμμετέχοντες έκριναν ότι ένας σημαντικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η Επιτροπή είναι ο αυξημένος πληθωρισμός να εδραιωθεί εάν το κοινό άρχιζε να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της να προσαρμόσει τη στάση της», αναφέρουν τα πρακτικά.

Το έγγραφο σημειώνει ότι οι κινήσεις, σε συνδυασμό με την επικοινωνία σχετικά με τις αποφάσεις «θα είναι ουσιαστικές για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών». Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή έρχεται με την οικονομία των ΗΠΑ σε ασταθές έδαφος, σημειώνει το CNBC. Στελέχη της Fed στη συνεδρίαση εξέφρασαν αισιοδοξία για τη μακροπρόθεσμη πορεία της οικονομίας, αν και μείωσαν απότομα τις προβλέψεις για το ΑΕΠ, στο 1,7% του ΑΕΠ το 2022 από προηγούμενη εκτίμηση 2,8% τον Μάρτιο.

Στα πρακτικά σημειώθηκε ότι οι κίνδυνοι είναι χαμηλότεροι για το ΑΕΠ και υψηλότεροι για τον πληθωρισμό, καθώς η αυστηρότερη πολιτική θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη. Η επιτροπή έδωσε προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v