Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεμέρ προς επιχειρήσεις: Αυξήστε τους μισθούς έως το τέλος του έτους

«Προτιμάμε να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να δώσουν χρήματα στους Γάλλους παρά να τις φορολογήσουμε». Μέτρα 25 δισ. ευρώ για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών ανακοίνωσε το Παρίσι.

Λεμέρ προς επιχειρήσεις: Αυξήστε τους μισθούς έως το τέλος του έτους

Να αυξήσουν τους μισθούς μέχρι το τέλος του έτους, εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού, ζήτησε από τις γαλλικές εταιρείες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ο Λεμέρ προέτρεψε όλες τις εταιρείες που είναι σε θέση να αυξήσουν τους μισθούς να το πράξουν, ειδικά όσες επωφελούνται από την αύξηση των τιμών ενέργειας, γράφει το Bloomberg.

«Προτιμάμε να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να δώσουν χρήματα απευθείας στους Γάλλους για να τους βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές, παρά να τις φορολογήσουμε», είπε. «Αλλά στο τέλος του χρόνου θα ελέγξουμε ποιες κερδοφόρες εταιρείες έδωσαν πίσω στους πολίτες» μέρος των κερδών.

Η κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από την αντιπολίτευση να εισαγάγει έκτακτο φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ πρόσφατα, στο πλαίσιο των G7, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε δημόσια τους «κερδοσκόπους του πολέμου».

Παράλληλα, το Παρίσι ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη δέσμη μέτρων ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ, τα οποία αποσκοπούν στην τόνωση της αγοραστικής δύναμης και γενικότερα στη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό.

Η ανακοίνωση ήρθε σε συνέχεια των προγραμματικών δηλώσεων της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, μέσα σ' ένα σκηνικό πολιτικών εντάσεων που αναμένεται να κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, με την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσαν τα κόμματα της Αριστεράς και η οποία όμως δεν αναμένεται να υπερψηφιστεί από τα κόμματα της Κεντροδεξιάς και της Ακροδεξιάς και συνεπώς θα απορριφθεί.

Βασικό ζητούμενο ωστόσο, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι η στάση που θα κρατήσει η αντιπολίτευση επί των προτάσεων για την αγοραστική δύναμη και ειδικότερα το αν και κατά πόσο θα πλειοδοτήσει σε προτάσεις για παροχές. Για το ζήτημα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, επισημαίνοντας την ανάγκη σταδιακής μείωσης των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους.

Οι κυβερνητικές προτάσεις για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

Όσον αφορά την ενέργεια, παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου η έκπτωση 18 λεπτών στα καύσιμα που θεσπίστηκε την 1η Απριλίου. Εξετάζεται η παροχή ενός νέου «επιδόματος καυσίμων για εργαζόμενους», που θα δίνεται σε όσους χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να πάνε στη δουλειά τους.

Επίσης, οι συντάξεις γήρατος και αναπηρίας αυξάνονται κατά 4% από την 1η Ιουλίου, ενώ 5,7 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν αύξηση 3,5%. Ο πληθωρισμός στη Γαλλία σκαρφάλωσε στο 5,8% τον Ιούνιο.

Ακόμη, σε 9 εκατομμύρια νοικοκυριά θα καταβληθεί κουπόνι διατροφής 100 ευρώ, συν 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ενώ θεσπίζεται ανώτατο όριο έκτακτου αφορολόγητου «μπόνους» αγοραστικής δύναμης. Οι εταιρείες θα μπορούν να καταβάλουν έως και 3.000 ευρώ στους υπαλλήλους τους και έως 6.000 ευρώ σε μερισματούχους και υπαλλήλους-μετόχους.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται μείωση εισφορών που θα τους επιτρέψει να εξοικονομήσουν περίπου 550 ευρώ ετησίως.

Τέλος, ως προς την στέγη, ο δείκτης αναφοράς ενοικίων θα αυξηθεί κατά 3,5% τον Ιούλιο και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για έναν χρόνο.

ΠΗΓΕΣ: BLOOMBERG, ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v