Ευρωζώνη: Προς τα κάτω η ανάπτυξη, προς τα πάνω ο πληθωρισμός

Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,6% φέτος για την ευρωζώνη, ελαφρώς μικρότερη από το 2,7% του Μαΐου. Αναμένει πληθωρισμό στο 7,6% το 2022 πριν πέσει στο 4,0% το 2023. Δεν προβλέπει ύφεση. Η εικόνα Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας.

Ευρωζώνη: Προς τα κάτω η ανάπτυξη, προς τα πάνω ο πληθωρισμός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη για φέτος και το επόμενο έτος και αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στις θερινές εκτιμήσεις που δημοσίευσε την Πέμπτη, κυρίως λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Στις τριμηνιαίες προβλέψεις τους, οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν τις πιο αρνητικές προοπτικές τους, τις οποίες είχαν ήδη συζητήσει με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Οπως σημειώνει το Reuters, προβλέπει ανάπτυξη 2,6% φέτος για το νομισματικό μπλοκ των 19 χωρών, ελαφρώς μικρότερη από το 2,7% που είχε προβλέψει τον Μάιο. Αλλά το επόμενο έτος, όταν ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας μπορεί να γίνουν αισθητές ακόμη πιο έντονα, η ανάπτυξη προβλέπεται πλέον να είναι 1,4%, αντί του 2,3% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Για την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών, η πρόβλεψη ανάπτυξης παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,7% φέτος, αλλά αναθεωρήθηκε σε 1,5% το 2023 από 2,3%.

Σε μια σημαντική αλλαγή, η Επιτροπή αναβάθμισε επίσης τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος φέτος αναμένεται να κορυφωθεί στο 7,6% πριν πέσει στο 4,0% το 2023. Τον Μάιο, η Επιτροπή είχε προβλέψει ότι οι τιμές στην ευρωζώνη θα αυξάνονταν κατά 6,1 % φέτος και 2,7% το 2023. Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη υψηλότερα εάν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτιναχθούν στα ύψη λόγω της διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης.

Δεν θα μπορούσαν επίσης να αποκλειστούν κίνδυνοι για τις προοπτικές από την αναζωπύρωση της πανδημίας COVID-19, όπως σημειώνει.

Παρά τους υψηλούς αυτούς κινδύνους, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη δεν αναμένεται να οδηγηθεί σε ύφεση και οι προβλέψεις θα μπορούσαν επίσης να βελτιωθούν εάν συνεχιστούν οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων. Χάρη σε μια ισχυρή αγορά εργασίας με ιστορικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας, η Επιτροπή είπε ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί πιο ανθεκτική στην αύξηση των τιμών, εάν τα νοικοκυριά χρησιμοποιήσουν περισσότερες από τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις τους.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, θα έχει ανάπτυξη 1,4% φέτος και 1,3% το 2023. Η Επιτροπή είχε προβλέψει τον Μάιο 1,6% και 2,4% αντίστοιχα.

Η Γαλλία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, αντί του προβλεπόμενου 3,1%. Το επόμενο έτος, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 1,4%, έναντι 1,8% που προβλεπόταν τον Μάιο.

Μεταξύ των τριών μεγαλύτερων οικονομιών του μπλοκ, η Ιταλία είναι η μόνη που αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί. Πλέον φαίνεται να επεκτείνεται κατά 2,9%, αντί του 2,4% που εκτιμήθηκε τον Μάιο. Ωστόσο, η χώρα αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση το επόμενο έτος, όταν η ανάπτυξη προβλέπεται στο 0,9%, μικρότερη από άλλες μεγάλες οικονομίες και χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη για 1,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v