Υποχωρούν τα futures σιταριού, επιμένουν οι φόβοι για λιμό

Η πτώση της τιμής των συμβολαίων περιορίζει τους φόβους για πληθωρισμό τροφίμων, ωστόσο το εμπόριο παραμένει διαταραγμένο και οι ανησυχίες για τη ζήτηση δοκιμάζουν τις αγορές.

Υποχωρούν τα futures σιταριού, επιμένουν οι φόβοι για λιμό

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου εξαφάνισαν τα κέρδη τους για το έτος στο Σικάγο, καθώς οι προοπτικές για ασθενέστερη ζήτηση αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για την προσφορά που επιδεινώθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αγορές γεωργικών προϊόντων έχουν καταποντιστεί παρασύροντας τα εμπορεύματα, εν μέσω εντεινόμενων φόβων για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Η πτώση της τιμής του σιταριού, κομβικού διατροφικού προϊόντος παγκοσμίως, θα μπορούσε να συμβάλει στην εξομάλυνση της ανεξέλεγκτης αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων, σημειώνει το Βloomberg.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού υποχώρησαν έως και 3,3%, στα 7,685 δολάρια το μπουσέλ, στο Σικάγο.

Ωστόσο, το παγκόσμιο εμπόριο γεωργικών προϊόντων παραμένει σε μεγάλο βαθμό διαταραγμένο εξαιτίας του πολέμου, εντείνοντας τις ανησυχίες για επαπειλούμενο λιμό. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού είχαν αυξηθεί περισσότερο από 70% έως τις αρχές Μαρτίου -- αμέσως μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας -- και παραμένουν σε ιστορικά υψηλά. Οι διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα για την απεμπλοκή των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας σημείωσαν μια σχετική πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει ακόμη τελική συμφωνία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v